Spoorboekje van de Spelen dag 4: nieuwe medaillekansen judo, druk op roeisters

Sanne Keizer prijst teammaatje Marleen van Iersel met een zojuist gescoord punt in het desalniettemin verloren eerste groepsduel tegen Spanje. Foto Reuters / Marcelo del Pozo

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 4, serieuze kansen bij judo.

Nadat broertje Dex gisteren naast brons greep in de klasse tot 73 kilogram komt Guillaume Elmont vandaag uit in de klasse tot 81 kg. De Rotterdammer gaat vandaag op zijn derde Spelen voor goud nadat hij in Peking vijfde werd. In Athene was de eerste ronde al zijn eindstation. Er is Elmont veel aan gelegen een gouden plak te veroveren: minister van Defensie schreef hem eerder deze maand dat hij zijn baan bij de krijgsmacht verliest.

Datzelfde geldt voor het tweede ijzer in het vuur voor de Nederlandse delegatie: Elisabeth Willeboordse. Verschil: de Zeelandse heeft al Olympisch brons op zak. Vier jaar geleden versloeg ze in de troostfinale Driulis Gonzalez in de klasse tot 63 kg. Als tweevoudig Europees kampioene (2005 en 2010) en runner-up op het WK van 2009 mogen we vandaag wat van Willeboordse verwachten.

De aanwijzing van Willeboordse voor deze Zomerspelen is echter niet onomstreden. Er vond een verbeten tweestrijd plaatsn tussen haar en Anicka van Emden. De routinier kreeg de voorkeur van de judobond boven het aanstormend talent. Beide vrouwen voldeden aan de gestelde eisen, maar er is maar één ticket.

Bekijk hieronder een NOS-reportage over hoe de judobond koos voor Willeboordse:

Beachvolleybalsters moeten valse start goedmaken

De Nederlandse troeven op het schouwspel beachvolleybal, Sanne Keizer en Marleen van Iersel, moeten vandaag winnen. Na het verloren eerste duel tegen de Spaanse Fernandez en Baquerizo is winst nu broodnodig. De Europees kampioenen spelen laat op de avond tegen de Amerikanen Kessy en Ross. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel verloren hun eerste wedstrijd ook en moeten rond etenstijd dus aan de bak tegen Palmer en Bawden (Australië).

Bij de mannen spelen Reinder Nummerdor en Richard Schuil eerst nog hun tweede beachvolleypot. Het Duitse duo Erdmann en Matysik is de tegenstander. Schuil en Nummerdor wonnen hun eerste duel.

Druk staat er vol op bij Nederlandse roeiers

Iets na elven vanochtend is het erop of eronder voor de Oranje lichte dubbeltwee met Maaike Head en Rianne Sigmond. Zij moeten in de herkansing een plek in de finale bemachtigen en de erfenis is loodzwaar:

Om 11.50 uur gaat de vrouwen-acht ook in de herkansing, waarna iets na half twee vanmiddag de lichte vier van de Oranjemannen in de halve finales gaat strijden.

En dan verder nog…

De Oranjedag begint al op tijd met om half tien vanochtend al de hockeyvrouwen die het na de winst op België nu opnemen tegen Japan. Daarna is er weer het nodige te beleven op de roeibaan waar Nederland op een aantal nummers in de kwartfinales aantreedt: onder meer de vrouwen-acht moet vol aan de bak in de herkansing.

Ook komen springruiters Tim Lips, Andrew Heffernan en Elaine Pen in actie in de kwalificatieronde en mag windsurfer (en vlaggendrager) Dorian van Rijsselberghe z’n eerste race gaan varen bij het windsurfen.

Bij het zwemmen hebben we om 11.00 uur Sebastiaan Verschuren (100 vrij) en Lennart Stekelenburg (200 school) in het water. En ook Nederlanders in actie bij het zeilen: Annemieke Bes, Renee Groeneveld en Marcelien Bos-De Koning (13.00 uur).

Bekijk het volledige programma van dag 5 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Jules Seegers