Schrijfster Maeve Binchy overleden

Maeve Binchy/ Foto uitgeverij Unieboek Spectrum

De Ierse schrijfster en journalist Maeve Binchy is na een kort ziekbed op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Guardian. In haar romans en korte verhalen staat de Ierse strijd tussen moderniteit en traditie centraal.

Op haar website, zo meldt The Guardian, gaf Binchy recentelijk al aan in slechte gezondheid te verkeren. Ze schreef:

 ”My health isn’t so good these days and I can’t travel around to meet people the way I used to. But I’m always delighted to hear from readers, even if it takes me a while to reply.”

Voor Frederika van Traa, uitgeefster van uitgeverij Unieboek/ Spectrum en de Nederlandse uitgever van Binchy, kwam het nieuws niet geheel onverwachts:

,,Wij wisten al geruime tijd dat ze ziek was. Dat merkte we de laatste tijd ook. Etentjes in Londen werden op het laatste moment toch nog afgezegd.”

Volgens Van Traa betreurde Binchy dat ten zeerste:

,,Ze wilde erg graag mensen spreken. Als schrijfster heeft ze jarenlang veel gereisd en kwam daardoor met heel veel mensen in contact. Haar gezondheid liet dat niet meer toe. Daar had ze moeite mee.”

In het voorjaar van 2013 verschijnt postuum Binchy’s 25ste roman, Hotel aan zee genaamd. Volgens Van Traa was het niet haar laatste kunststukje geweest. ,,Ze is veel te jong gestorven, ze had nog veel te schrijven.” Met Hotel aan zee zal Binchy naar alle waarschijnlijkheid de grens van een miljoen verkochte boeken in Nederland en Vlaanderen passeren. Van Traa:,, Dat had ze waarschijnlijk wel mooi gevonden. Misschien dat ze het nog ergens mee zal krijgen.”

 

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis