‘Schippers onderhandelt over dure medicijnen’ - harde norm ontbreekt

CVZ wil dure medicijnen voor ziekte van Pompe en ziekte van Fabry uit basispakket schrappen. Dit zou een opmaat kunnen zijn naar het schrappen van meer medicijnen voor zeldzame aandoeningen. Foto Screenshot NOS

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers gaat in gesprek met fabrikanten die medicijnen maken voor de zeldzame ziekten van Fabry en Pompe. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) raadt het kabinet aan om de geneesmiddelen voor de twee ziekten niet langer te vergoeden uit het basispakket.

De reden voor de CVZ-advies is dat de kosten te hoog zijn en de medicijnen niet altijd effectief. Het is voor het eerst, aldus NRC-redacteuren Wim Köhler en Frederiek Weeda vandaag in de krant, dat in Nederland medicijnen die al op de markt zijn op grond van kostenoverwegingen onbereikbaar dreigen te worden. De angst bestaat dat meer medicijnen op termijn zullen volegn. Köhler en Weeda schrijven:

Als minister en Tweede Kamer het advies van het College van Zorgverzekeringen in het najaar volgen, en het medicijn uit het basispakket verwijderen, kan dat ook gebeuren met een veertigtal andere dure medicijnen die alleen in ziekenhuizen door medisch specialisten mogen worden voorgeschreven. Die zijn de komende jaren voor een herbeoordeling aan de beurt.

Geen harde kosten-baten-norm in Nederland

Een harde norm om de kosten en baten tegen elkaar af te wegen ontbreekt in Nederland, schrijven de twee NRC-redacteuren:

In Groot-Brittannië bestaat die al wel. Daar mag een extra levensjaar dankzij een medicijn hooguit 37.000 euro kosten. Preciezer gaat het om QALY’s (quality adjusted life year). Dat zijn levensjaren waarin ook de kwaliteit van leven is verwerkt. In 2006 en 2007 adviseerde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg om in Nederland een maximum van 80.000 euro voor een QALY vast te stellen. Voor elke patiënt met de milde variant van de ziekte van Pompe kost een QALY 15 miljoen euro. “Onacceptabel”, schrijft het CvZ.

Verschillende partijen vragen Schippers afstand te doen van advies

Verschillende politieke partijen vroegen Schippers gisteren afstand te doen van het advies. De minister moet in het najaar besluiten of de geneesmiddelen volgend jaar nog vergoed worden. De middelen zijn in andere landen voor een lagere prijs te krijgen.

In totaal hebben zo’n 170 Nederlanders de ziekte van Fabry of Pompe. De kosten voor de behandeling van deze mensen lopen jaarlijks op tot 55 miljoen euro. De ziekte van Pompe is een spierziekte waarvan de symptomen steeds erger worden. De ziekte van Fabry is een erfelijke aandoening die uiteindelijk kan leiden tot herseninfarcten en nierinsufficiënte.

Leo Ottes, van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, denkt dat op termijn bovendien inderdaad meer dure medicijnen zullen verdwijnen, of in ieder geval niet langer meer door de Zorgverzekeringswet zullen worden vergoed. Hij zegt in het artikel van Köhler en Weeda vandaag:

“De kosten rijzen de pan uit en er moet érgens een grens worden getrokken. Aan de ene kant kun je vragen: heeft iemand met een zeldzame ziekte dan gewoon pech gehad? Aan de andere kant: we kunnen veel ándere behandelingen niet vergoeden als we voor één patiënt zes ton kwijt zijn.”