Romney hoopte in Europa presidentieel over te komen, maar faalde hopeloos

Romney tijdens een toespraak in Polen. Dit is de manier waarop hij zichzelf graag ziet: presidentieel. Maar blunders van hemzelf en zijn entourage leidden de afgelopen week de aandacht behoorlijk af. Foto AP / Charles Dharapak

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney had afgelopen week een uitgelezen kans zich te presenteren als een waardig staatsman. Het lukte hem op bezoek in Europa van geen kant. Hij stapelde blunder op blunder. Ook vandaag in Polen was het weer raak. Nu ging zijn perschef in de fout door “kiss my ass” te roepen naar een lastige journalist.

Het was een passend slotakkoord in een verloren campagneweek voor Republikein Romney. NRC-correspondent Guus Valk stelt op twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney heeft met de buitenlandse reis een week lang het nieuws in eigen hand, en verprutst het. Onder-de-radar-campagne werkt beter voor hem

Romney haalde zich eerst de woede van Britten op de hals

Het begon allemaal al met gestuntel bij aankomst in Londen, de eerste stop van Romney op zijn rondreis door Europa. Daar haalde hij de woede van de Britten op zijn hals door het vermogen van Londen om de Olympische Spelen te organiseren in twijfel te trekken. Niet echt een sterk staaltje diplomatieke handigheid. Iets wat wel wordt verwacht van een Amerikaanse potentiële president.

Vervolgens was er ook nog de opmerking in Israël dat de Palestijnen hun armoede te wijten hebben aan hun cultuur. Niet iets wat grote ergernis zal wekken bij de Amerikaanse kiezer, maar desalniettemin opnieuw een vreemde uitglijer. De opmerking bleek immers erg makkelijk aan te vallen door te wijzen op het feit dat er nogal wat Palestijnen in het door Romney juist zo geprezen en veel rijkere Israël wonen.

Grof taalgebruik maakt echter vaak veel meer (negatieve) indruk op Amerikanen. En dus zullen Romneys kiezers het “kiss my ass”, en ook het “shove it” iets later, van perschef Rick Gorka tegen opdringerige journalisten een stuk minder hebben kunnen waarderen. Het was bovendien grof taalgebruik pal naast een belangrijk oorlogsmonument. Dubbel zo erg. De excuses die Gorka later aanbood, konden de pijn niet echt meer verzachten.

Romneys perschef Rick Gorka verliest zijn zelfbeheersing:

Falen Romney komt misschien ‘door gebrek aan ervaring’

En het leek allemaal nog wel zo’n goed geplande campagnestunt, de Europese trip van Romney. Niet alleen omdat hij zich tijdens de reis, zij aan zij met verschillende Europese politieke leiders, van zijn meest presidentiële kant zou kunnen laten zien, maar ook omdat de reisbestemmingen slim waren gekozen.

Zo viel het bezoek aan Londen natuurlijk precies samen met de opening van de Olympische Spelen. De stop in Israël diende om de grote Joodse gemeenschap in met name swing state Florida voor Romney in te nemen. En de keus voor Polen was handig, omdat er nogal wat Poolse kiezers in de andere belangrijke swing states wonen.

Hoe het heeft kunnen gebeuren dat Romney deze zo zorgvuldig geplande reis in de soep liet lopen, is ook NRC-correspondent Valk wat onduidelijk.

“Romney leek wat uit zijn normale doen. Misschien kwam dat wel, doordat hij weinig ervaring heeft met ‘staatshoofd spelen’. Romney houdt er doorgaans van veel dezelfde soort bijeenkomsten te houden. Dan voelt hij zich op zijn gemak. Als hij in een andere omgeving terechtkomt, zie je vaker dat hij ongemakkelijk is, dat hij zich snel verspreekt.”

Zelfs het zeer rechtse Fox News heeft felle kritiek op het opereren van Romney in Europa:

Lech Walesa spreekt steun uit voor Romney

Valk denkt dat Romney het bezoek aan Europa waarschijnlijk had geschrapt als hij had geweten dat het zo slecht voor hem zou uitpakken.

“Hij heeft nu toch een volle week belangrijke campagnetijd verspeeld. Hij had die ook kunnen gebruiken om de swing states te bezoeken. Deze tijdsverspilling is waarschijnlijk nog belangrijker dan de uitglijders in Europa zelf. Daar zullen de Amerikaanse kiezers misschien niet eens zo heel erg wakker van liggen.”

Maar goed, één lichtpuntje was er wel voor Romney aan het einde van zijn trip. Hij ontving de steun van de Poolse Nobelprijswinnaar Lech Walesa, de voormalige vakbondsleider die tot eind jaren tachtig streed tegen het communistische regime in zijn land.

Maar of veel Amerikanen waarde hechten aan die steun? Het lijkt simpelweg hoog tijd dat Romney weer ouderwets hard aan de slag gaat om zieltjes te winnen in de Verenigde Staten zelf.

NOS-verslag van Romneys Eurotrip: