Rockende zeebonken

None

CD Rock

TDTMCM: Beste Stuurlui Ooit ****

De Amsterdamse band The Don’t Touch My Croque Monsieurs heeft die onmogelijke naam om praktische redenen ingekort tot TDTMCM. Dat is handig voor de tattoos die ze collectief hebben laten zetten: tekenend voor het vertrouwen dat deze rap- en rockgroep heeft in eigen kunnen. Het tweede album Beste Stuurlui Ooit begint met een uitzinnige ode aan Amsterdam-Noord, met fiere speedmetalgitaar en een tekst in plat Amsterdams. In hun straatwaardig taalgebruik klinken echo’s door van de Osdorp Posse en De Jeugd Van Tegenwoordig, met funk- en metalinvloeden die herinneren aan de Red Hot Chili Peppers in hun ruige begindagen. Thematisch heeft TDTMCM raakvlakken met De Kift en Hauser Orkater, zoals ze op theatrale manier een verhaal vertellen waarin absurdisme en een hyperrealistisch zeemansjargon door elkaar lopen. Tussen al die stoere verhalen voegt een drietal gastzangeressen een vrouwelijk element toe in het gevangenislied Dom gedrag en de gammele dubreggae van Je hebt gelijk. Muziek als deze was er nog niet in Nederland, zo volstrekt zelfverzekerd en meeslepend in zijn brutale zeggingskracht.

    • Jan Vollaard