Record Phelps: VS winnen 4×200 vrije slag - Verschuren plaatst zich voor finale

South Africa's Chad le Clos (top) and Michael Phelps of the U.S. swim in the men's 200m butterfly final during the London 2012 Olympic Games at the Aquatics Centre July 31, 2012. Clos won the race while Phelps was second. REUTERS/Michael Dalder (BRITAIN - Tags: SPORT SWIMMING OLYMPICS)
South Africa's Chad le Clos (top) and Michael Phelps of the U.S. swim in the men's 200m butterfly final during the London 2012 Olympic Games at the Aquatics Centre July 31, 2012. Clos won the race while Phelps was second. REUTERS/Michael Dalder (BRITAIN - Tags: SPORT SWIMMING OLYMPICS) Chad le Clos (boven) en Michael Phelps tijdens de finale van de 200 meter vlinderslag. Foto Reuters / Michael Dalder

Michael Phelps schreef vandaag op de 200 meter vlinderslag nog geen geschiedenis, maar maakte dit later op de avond goed door met het team van de VS wel goud te winnen op de 4×200 vrije slag. Sebastiaan Verschuren overtrof zichzelf eerder op de avond in de halve finale van de 100 meter vrije slag.

De Amerikaan Phelps verloor de finale van de 200 meter vlinderslag op vijfhonderdste van een seconde van Zuid-Afrikaanse Chad le Clos. Phelps won de discipline de afgelopen twee Olympische Spelen en had bij een derde gouden plak op rij historie geschreven. Nog nooit won een zwemmer drie keer goud op dezelfde afstand.

Lange tijd leek het er ook op dat Phelps zou winnen. Na 150 meter lag de Amerikaan, de meest succesvolle zwemmer aller tijden, nog ruim voor op Le Clos in de baan naast hem. Pas in de allerlaatste meter ging de Zuid-Afrikaan hem voorbij, omdat Phelps niet uitkwam met zijn slagen.

Le Clos is Phelps te snel af:

Negentiende medaille voor Phelps, vijftiende gouden plan

Met zijn zilveren plak legde Phelps beslag op zijn achttiende olympische medaille. Maar dat viel in het niet bij zijn gouden medaille (de negentiende plak in totaal) op de 4×200 vrije slag won Phelps later op de avond.

Dat was zijn vijftiende gouden olympische plak maar liefst, en dat betekende toch nog geschiedenis. Geen Olympiër wist ooit zoveel gouden medailles te winnen. De Verenigde Staten klokten een winnende tijd op de 4×200 meter van 6.59,70 seconden.

Verschuren naar finale koningsnummer

Verschuren zwom, een half uur voordat Phelps het water in dook, een nieuw persooonlijk record (48,13 seconden) en werd daarmee derde in zijn race. Het was de vierde tijd over de beide halve finales. Het maakte dat Verschuren zich plaatste voor de finale morgenavond. Verschuren zei na afloop tegen de NOS:

“Vanmorgen ging het goed en nu ging het beter. Ik sta nu als vierde in de meest geniale finale van het toernooi. Het ligt zo dicht bij elkaar, alles is mogelijk.”

Regerend wereldkampioen James Magnussen uit Australië klokte met 47,63 de snelste tijd. Verder waren alleen de Amerikaan Nathan Adrien (47,97) en de Cubaan Hanser Garcia (48,04) sneller dan Verschuren.

De reactie van Verschuren na zijn halve finale:

Schmidt zwemt olympisch record op 200 meter vrije slag

De Amerikaanse zwemster Allison Schmidt won goud bij de vrouwen op de 200 meter vrije slag. Zij deed dat met overmacht, in een nieuw olympisch record. De Francaise Camille Muffat, die Schmitt op de 400 vrij nog had afgteroef, moest dit keer met zilver genoegen nemen. Het brons ging naar de Australiër Bronte Barratt.

Shiwen Ye won haar tweede gouden medaille op de wisselslag. De 16-jarige Chinese zwemster was vanavond de sterkste op de 200 meter wisselslag. Ye zwom met 2.07,57 minuten een olympisch record en liet daarmee Alicia Coutt (2.08,15) uit Australië bijna zes tienden achter zich.

    • Niels Posthumus