Partij Brinkman mag meedoen aan verkiezingen - 50Plus onduidelijk

DPK, de partij van Hero Brinkman heeft genoeg handtekeningen om mee te doen aan de verkiezingen, 50Plus is nog onduidelijk en Piratenpartij missen alleen nog kieskring Antillen. Foto Reuters / Paul Vreeker

Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de partij van voormalig PVV’er Hero Brinkman, mag meedoen aan de verkiezingen in het hele land. Een woordvoerder heeft laten weten dat in alle kieskringen voldoende ondersteuningsverklaringen zijn binnengehaald.

Vandaag was de dag waarop nieuwe partijen voor elke van de twintig kieskringen dertig ondersteuningsverklaringen moesten inleveren. Gisteren had DPK nog te weinig handtekeningen in twee kieskringen.

50Plus wil niet zeggen of het genoeg handtekeningen heeft

Partijvoorzitter van 50Plus, Jan Nagel, wil niets kwijt over het aantal verklaringen dat zijn partij heeft ingeleverd. Gisteren kwam 50Plus nog in drie tot vier regio’s handtekeningen te kort.

“Ik ben neutraal gestemd. Wij wachten de uitslag van de Kiesraad af.”

Gisteren zei Nagel vooral te vrezen dat het in de kieskring Bonaire niet zou lukken voldoende handtekeningen op te halen. Ook kan het een probleem zijn als mensen voor meer dan één partij een handtekening hebben gezet. Die telt dan voor geen enkele partij mee.

Piratenpatij komt alleen te kort op Antillen

De Piratenpartij heeft voldoende handtekeningen opgehaald in negentien van de twintig kieskringen. Alleen op de Antillen is dat niet gelukt. Een woordvoerder zegt dat de partij met volle kracht aan de slag gaat om daar verandering in te brengen. Tot vrijdag biedt de Kiesraad partijen een herkansing om de allerlaatste zaken op orde te krijgen.

Nieuwe partijen die niet in elke kieskring dertig steunverklaringen kunnen indienen, mogen in de kieskring met ontbrekende handtekeningen niet meedoen. Ze moesten de verklaringen vandaag inleveren bij de Kiesraad. Alle partijen moesten bovendien de kandidatenlijsten indienen, compleet met de verklaringen van kandidaat-Kamerleden, dat zij op de lijst van hun partij willen.

De kandidatenlijsten en -verklaringen worden de komende dagen gecontroleerd. Vrijdag wordt duidelijk of alle verklaringen correct waren. Dan worden de definitieve kandidatenlijsten bekend gemaakt.

    • Niels Posthumus