Omzet en winst Imtech stijgt - ‘ook baat bij crisis’

De nettowinst van Imtech nam met twee procent toe naar 62 miljoen euro. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz De nettowinst van Imtech nam met twee procent toe naar 62 miljoen euro. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Technisch dienstverlener Imtech heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een flinke omzetgroei geboekt. Met name de prestaties in Duitsland, Polen en Scandinavië waren sterk. Ook de winst steeg. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de technische dienstverlener vandaag bekend heeft gemaakt.

De omzet van Imtech steeg met veertien procent naar 2,6 miljard euro. De nettowinst nam met twee procent toe naar 62 miljoen euro. De orderportefeuille steeg met dertien procent tot 6,5 miljard euro.

‘Sterke prestaties in buitenland’

De 28.600 medewerkers van Imtech laten zich inhuren voor de meest uiteenlopende klussen, waar specifieke technische knowhow voor nodig is. Van de milieuvriendelijke renovatie van het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt tot de inrichting van Canadese (marine)schepen, van de bouw van biogascentrales in Wales tot het realiseren van een operatiekamer in Stockholm.

Topman René van der Bruggen wijst naast de sterke prestaties in Duitsland, Polen en Scandinavië op de ‘sterke’ positie die is opgebouwd in Turkije met de overname van zijn Turkse branchegenoot Arma Elektropanç in april. “We breiden onze activiteiten buiten Europa stap voor stap uit”, aldus de topman. Imtech heeft onder meer alle elektrische diensten geleverd bij de bouw van een ijsfabriek van Unilever in de stad Konya.

Desondanks werd in Spanje en de Benelux juist minder omzet en winst geboekt. Imtech heeft in Nederland last van sterke concurrentie, met name op de kantorenmarkt. Ook merkt het de gevolgen van overheidsbezuinigingen op infrastructuur.

‘Ook baat bij economische crisis’

De overnamemachine die Van der Bruggen van Imtech heeft gemaakt draait onafgebroken op het gebruikelijke toerental van gemiddeld vijftien overnames per jaar, zo schreef NRC Handelsblad dit weekend. De teller staat na zes maanden op acht acquisities, in België, Engeland, Turkije en Scandinavië. Daarnaast slaagt Imtech er in de omzet ook autonoom te laten groeien. Twee weken geleden sleepte het bedrijf de grootste order uit de geschiedenis binnen: voor 680 miljoen euro mag Imtech het projectmanagement voeren van een nieuw te bouwen pretpark in Polen, Adventure World Warsaw.

Imtech merkt de economische crisis, maar heeft er ook baat bij, zo zei Van der Bruggen dit weekend in een interview met NRC.

“We merken uiteraard dat het minder gaat in Nederland, al komt 80 procent van onze omzet inmiddels uit het buitenland. Daarnaast voelt onze maritieme tak dat de wereldhandel is teruggevallen. De problemen bij deze onderdelen kunnen gemakkelijk door andere takken van ons bedrijf worden opgevangen. En we richten ons steeds meer op andere regio’s: het Verre Oosten, Turkije, Canada.

Aan de andere kant hebben we ook baat bij een crisis: die stimuleert het ontwikkelen van innovatieve ideeën die bijvoorbeeld leiden tot energiebesparing. In dat soort technologieën zijn wij gespecialiseerd. Dertig procent van onze omzet komt uit wat wij noemen ‘GreenTech’: groene technologie en duurzaamheidsoplossingen.”

Voor 2012 mikt Imtech op een verdere toename van de winstgevendheid door autonome groei en overnames. In 2015 wil Imtech naar een omzet van acht miljard euro.

Lees het hele interview met Topman René van der Bruggen in NRC van afgelopen weekend.

    • Lex Boon