Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM België in beroep tegen vrijlating ex-vrouw Dutroux

Een archieffoto van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux.

Het Belgische Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vervroegde vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, meldt De Standaard.

Procureur-generaal Claude Michaux heeft aan de Belgische krant bevestigd in beroep te gaan tegen de vervroegde vrijlating. Volgens De Standaard werkt het beroep “opschortend”. Dat betekent dat Martin in de cel moet blijven tot het Hof van Cassatie een uitspraak heeft gedaan. Die uitspraak moet binnen dertig dagen gedaan worden.

Ook advocaten nabestaanden tekenen beroep aan

Niet alleen de procureur-generaal gaat in beroep, ook de advocaten van de nabestaanden doen dat, schrijft De Standaard. Advocaat Georges-Henri Beauthier heeft al aangekondigd dat hij naar het Hof van Cassatie stapt. In reactie tegen De Standaard zegt hij over de vervroegde vrijlating:

“We zijn niet tegen een vrijlating, maar niet onder alle omstandigheden. Er is niets gezegd over een compensatie. Mevrouw Martin zou werken en in ruil daarvoor voedsel en onderdak krijgen. Dat wordt zwartwerk genoemd.”

Martin wil zich terug trekken in een klooster

De rechtbank bepaalde vanochtend dat de 52-jarige Martin vervroegd wordt vrijgelaten om zich terug te trekken in een klooster. Voorwaarde is dat het geen klooster is in de provincies Luik en Limburg. Martin zou een klooster in de provincie Namen hebben uitgekozen.

Vorig jaar probeerde Martin al tevergeefs onderdak te regelen in een Frans klooster, maar de Fransen trokken die uitnodiging in na alle media-aandacht. De Belgische rechter besloot daarop dat Martin niet vrij zou komen.

Martin veroordeeld voor medeplichtigheid aan misdaden Dutroux

De 52-jarige Martin werd in 2004 tot dertig jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan de misdaden van haar voormalig echtgenoot. Ze kwam in aanmerking voor vrijlating omdat ze al sinds 1996 vastzit. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.