Officieel verzoek om Frans onderzoek naar dood Arafat

Archieffoto uit april 2004 van Arafat in zijn residentie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Foto AFP / Palestinian Press Office

De weduwe van Yasser Arafat heeft de Franse autoriteiten vandaag formeel verzocht een onderzoek in te stellen naar zijn dood. Suha Arafat doet dit verzoek omdat ze vermoedt dat haar man vermoord is. In haar verzoekschrift wordt in het midden gelaten wie zij van de moord verdenkt.

Een Franse rechtbank zal zich nu over het verzoek van Arafats weduwe buigen. De Palestijnse autoriteiten hebben inmiddels toestemming gegeven om het lichaam van Arafat op te graven.

Arafats neef Nasser al-Kidwa liet echter weten geen behoefte te hebben aan een opgraving. Als naast familielid kan hij de opgraving tegenhouden. Ook Arafats zus Khadija wil de overblijfselen met rust worden gelaten.

Suha Arafat wil dat Arafats lichaam wordt opgegraven voor nader onderzoek vanwege de vondst van radioactief polonium-210 op kledingstukken van de Palestijnse oud-leider. Een Zwitsers laboratorium heeft op kledingstukken van Arafat een ongebruikelijk hoge dosis polonium-210 aangetroffen. Onderzoek van Arafats botten zou moeten uitwijzen of er sprake is van vergiftiging.

Arafat overleed in november 2004 in een ziekenhuis in Parijs. Franse artsen spraken destijds van een hersenbloeding.

    • Niels Posthumus