Oeganda: 14 doden door ebola-virus

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft mensen gisteren opgeroepen fysiek contact te vermijden na een uitbraak van de dodelijke virusziekte ebola.

Veertien mensen zijn overleden sinds de uitbraak drie weken geleden begon in West-Oeganda. Een gezondheidsfunctionaris in het getroffen district Kibaale, zei dat mogelijke besmettingen zich eerst concentreerden in een dorp, maar nu gemeld worden in meerdere dorpen.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei dat de oorsprong van de uitbraak nog niet is vastgesteld, maar dat 18 van de 21 bevestigde gevallen in verband staan met dezelfde familie. Een van de veertien mensen die zijn overleden was een verpleegster. Ze werd overgebracht naar het Mulago-ziekenhuis in de hoofdstad Kampala, waar ze is overleden.

Hierdoor groeit de vrees dat de ziekte zich ook in Kampala verspreidt, al zijn er nog geen gevallen bevestigd in de stad. Zeven artsen en dertien verplegers van het Mulago-ziekenhuis zijn onder quarantaine geplaatst nadat vermeende patiënten daar binnen waren gebracht.

Het is de vierde uitbraak van ebola in Oeganda sinds 2000, toen 425 mensen besmet raakten, van wie de helft overleed. Ebola is een virusziekte, overgebracht via direct contact met bloed, organen of andere lichaamssappen. Een uitbraak ontstaat waarschijnlijk door contact met dieren. De patiënt lijdt aan interne bloedingen. De overlevingskans is zeer gering, een vaccin of medicijn is nog niet op de markt. (AP, BBC)