Occupy voor gevorderden

A protester from Occupy Central, part of the global Occupy movement, sleeps inside HSBC headquarters in Hong Kong July 30, 2012. HSBC's underlying profit dipped 3 percent from a year ago to $10.6 billion as Europe's biggest bank set aside $2 billion to cover U.S. law enforcement and regulatory costs and to compensate UK customers for mis-selling. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST) REUTERS

Geen last van kou of warmte, of regen. En wellicht is er zelfs een werkende airconditioning. De Occupy-beweging van Hongkong wist negen maanden geleden precies wat het deed toen het de tenten opzette onder het dak van het Aziatische hoofdkantoor van de bank HSBC. De grootste bank van het Verenigd Koninkrijk die Mexicaanse syndicaten hielp met het witwassen van drugsgeld. Niet voor niets is de Occupy Central-beweging van de semi-autonome stadsstaat een van de weinige Occupy-tentenkampen wereldwijd die nog niet is ontruimd. En ondanks formele verzoeken om het gebouw te verlaten, zijn de demonstranten nooit van plan geweest om te vertrekken.

De Occupy’ers van Hongkong die al die tijd niet met meer dan een mannetje of vijftig zijn geweest, hebben zich de afgelopen maanden vermaakt met gitaarspelen, fotocursussen en het lezen van Chinese romans, aldus persbureau Bloomberg .

Omdat HSBC de ingang van het gebouw ondertussen weer toegankelijk wil hebben voor normale bezoekers, heeft het een rechtszaak aangespannen tegen de demonstranten. De zaak dient 13 augustus.