Krappe zege Nederlandse hockeydames op Japan

Sophie Polkamp in actie tegen Japan. Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben vanochtend ook hun tweede duel op de Spelen gewonnen. Japan werd in Londen met 3-2 verslagen. Via Kim Lammers en Ellen Hoog was het bij rust 2-0. Lammers maakte er zelfs 3-0 van, maar daarna kwam Japan terug. Rika Komazawa en Aki Mitsuhashi brachten de spanning terug in de wedstrijd.

De Japanse vrouwenploeg oogde zwak en werd in de eerste helft aan alle kanten overlopen, schrijft persbureau Novum. Al na drie minuten was Lammers goed voor de eerste treffer van Oranje. Nederland bleef aanvallen, maar pas kort voor rust lukte het om de Japanse doelvrouw opnieuw te passeren.

In de tweede helft was Lammers weer attent met een tip-in. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. Kort na de 3-0 rondde Japan echter een aanval goed af. Met de 3-1 op de borden voelde Japan dat er meer mogelijk was en de Nederlandse vrouwen lieten met de ruime voorsprong in hun achterhoofd de Aziaten hun gang gaan.

Toen uit een strafcornervariant de tweede Japanse goal viel, sloop er echter angst in de Nederlandse ploeg. Steeds moeilijker hielden de Oranjevrouwen balbezit en de Japanners zetten het favoriete Nederland bij vlagen onder druk. Bij een uitbraak van Oranje leek Lidewij Welten te gaan scoren, maar ze schoot keihard op de paal. In de slotminuten speelde Nederland de wedstrijd alsnog professioneel uit.

Merel de Blaeij vecht om de bal met de Japanse Kaori Fujio. Foto Reuters / Dominic EbenbichlerMerel de Blaeij vecht om de bal met de Japanse Kaori Fujio. Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

    • David Haakman