Ministerie BuZa: ongeveer dertig Nederlanders in Aleppo

A Free Syrian Army member stands by his anti-aircraft machine gun during their patrol in Attarib, on the outskirts of Aleppo province July 30, 2012. REUTERS/Zohra Bensemra (SYRIA - Tags: POLITICS CONFLICT CIVIL UNREST) Een lid van het Vrije Syrische Leger reed gisteren met zijn afweergeschut door de straten van Attarib, aan de rand van Aleppo. Foto Reuters / Zohra Bensemra

In de belegerde Syrische stad Aleppo zitten voor zover bekend ongeveer dertig geregistreerde Nederlanders. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten, schrijft persdienst Novum. Het is mogelijk dat deze mensen de stad al zijn ontvlucht en nog niet in staat zijn geweest dit door te geven.

Aleppo is met drie miljoen inwoners de grootste stad van Syrië en is een bolwerk van de rebellen. Regeringstroepen hebben verschillende wijken van de stad belegerd. Omdat een grote slag dreigt, hebben tweehonderdduizend mensen de stad de afgelopen dagen al ontvlucht.

In heel Syrië zitten ongeveer honderdtachtig bij het ministerie geregistreerde Nederlanders. Van het recht op consulaire bijstand wordt zelden gebruik gemaakt.

“Het gaat in dit soort gevallen meestal om mensen die in Syrië zijn geboren, een tijd in Nederland hebben gewoond en weer terug zijn gegaan. Deze mensen hebben vaak dus een heel netwerk in Syrië en weten zichzelf te redden.”


Grotere kaart weergeven

    • Marije Willems