Minister Barak doet zijn gasmasker weg

Het gasmasker van Ehud Barak is gratis af te halen bij de Israëlische minister van Defensie zelf. Gisteren zei Barak op de radio: „Niemand durft Israël aan te vallen met chemische wapens”.

Als bewijs van zijn vertrouwen zou hij zijn gasmasker willen wegdoen. „Er gebeurt toch niks.”

Vorige week veroorzaakte minister Barak nog grote commotie onder Israëliërs met zijn uitspraken over het Syrische massavernietigingswapenarsenaal. „Syrië heeft geavanceerde raketten en elementen van chemische wapens”, zei hij. En: „Ik heb het leger opgedragen voorbereidingen te treffen voor een aanval”.

Het Syrische regime kondigde daarop aan dat het eventueel chemische wapens zou kunnen gebruiken in het geval van „buitenlandse agressie”.

Prompt verdubbelde in Israël de vraag naar gasmaskers, die de overheid sinds 2010 verstrekt. Mondjesmaat verstrekt – want slechts de helft van de Israëliërs heeft inmiddels een gasmasker thuis.

Het ministerie van Defensie wijt dit tekort aan het ministerie van Financiën, dat te weinig budget beschikbaar zou stellen. Er is nog 260 miljoen euro nodig om alle Israëlische burgers van gasmaskers te voorzien.

Barak liet vorige week alleen alle alarmbellen rinkelen om te voorkomen dat de regering bezuinigt op defensie, analyseerde een Israëlische regeringsfunctionaris in vertrouwen. Het komt vaker voor dat het ministerie van Defensie kabaal maakt over een buitenlandse dreiging als bezuinigingen in de lucht hangen.

Doorgaans met succes. Mijn ministerie wordt niet getroffen, dacht Barak gisteren toen hij de kabinetsvergadering over bezuinigingen voortijdig verliet voor het afscheidsfeestje van zijn viceminister.

Maar hij had buiten minister van Financiën Yuval Steinitz gerekend. Nadat Barak de vergadering had verlaten, voegde Steinitz nog snel een tevoren onbesproken bezuiniging van 20 miljoen euro op defensie aan het kabinetsakkoord toe.

Volgens defensie-ambtenaren ging het om een „kinderachtige, persoonlijke afrekening” van Steinitz. Had hij dat bevroed, dan had Barak enkele uren eerder misschien niet zo zelfverzekerd zijn gasmasker in de aanbieding gedaan.