'Man Utd' komt te laat voor Deutsche Bank

Europese banken krijgen klappen in hun zakenbank- divisies. De crisis speelt hen parten. Zelfs meedoen aan een beursgang is geen garantie meer voor winst.

Shinji Kagawa of Japan, center, Manchester United 's new signing player gives his autograph to Chinese fans upon his arrival with his team mates for their off session friendly soccer match against Shanghai Shenhua late Sunday July 22, 2012 at Pudong International Airport in Shanghai, China. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Ze staan erbij! Deutsche Bank staat op het lijstje begeleidende banken van de aanstaande beursgang van de Britse voetbalclub Manchester United. Dat betekent dat Deutsche – samen met onder meer JP Morgen, Credit Suisse, Bank of America, Santander en nog enkele andere zakenbanken – mee kan gaan profiteren van de beursgang. Dat levert aantrekkelijk fees op. Een deel van de opbrengst van de beursgang van Manchester United gaat namelijk naar de banken die de aandelen aan de man moeten gaan brengen.

Feit dat Deutsche meedoet met de beursgang van Man Utd is een opsteker voor de Duitsers. De bank zag in het tweede kwartaal van 2012 de winst van de zakenbank kelderen met 63 procent, tot 357 miljoen euro. Dat was fors minder dan de 835 miljoen waar analisten rekening mee hadden gehouden.

De totale winst van Deutsche halveerde van 1,2 miljard euro in het tweede kwartaal van 2011 tot 661 miljoen in het afgelopen kwartaal, vooral als gevolg van de lage koers van de euro.

Zakenbanken hebben het zwaar, bleek ook uit de vanmorgen gepresenteerde cijfers van de Zwitserse bankgigant UBS. Ironisch genoeg deed UBS overigens in het vorige kwartaal wél mee met een van de meest spraakmakende beursgangen van dit jaar. De Zwitsers waren market maker voor Facebook, dat op 18 mei naar de beurs ging.

Fijn voor UBS? Geenszins. De zakenbank-divisie van UBS moest in het tweede kwartaal een verlies van bijna 350 miljoen Zwitserse frank (291 miljoen euro) nemen op die beursgang, omdat de Nasdaq in de eerste uren van de handel de opdrachten niet kon verwerken. UBS hoopt via juridische procedures een deel van dat Facebook-verlies te verhalen op Nasdaq. Maar de winst van de zakenbank sloeg om in een verlies van 130 miljoen frank.

De totale winst van het Zwitserse concern viel daardoor bijna 60 procent lager uit dan een jaar geleden. In totaal boekte UBS een winst van 425 miljoen Zwitserse frank in het tweede kwartaal dit jaar, tegenover ruim 1 miljard frank in dezelfde periode een jaar eerder.

Het slechte zakenklimaat is een direct gevolg van het algehele economische klimaat. De eurocrisis zorgt voor weinig vertrouwen in de markten, waardoor traditionele winstmachines als het zakenbankieren en het financieren van het bedrijfsleven droog komen te staan. Anticiperend op meer onheil spraken bestuursvoorzitters van grote Europese, Amerikaanse en Britse banken de afgelopen dagen dan ook over „uitdagende tijden”. Dat is bankentaal voor forse tegenwind. En die zal ook nog wel even aanhouden.

„Investeerders en bedrijven zijn terughoudend op zowel de obligatie-als de aandelenmarkt vanwege de grote onzekerheid over de Europese schuldencrisis”, zei analist Michael Seufert van de Norddeutsche Landesbank tegen persbureau Bloomberg. „Deutsche Bank probeert de verliezen nu te beperken en het risico te minimaliseren.”

Los van de aanhoudende crisis, kampen de banken ook nog met de nasleep van de rente-manipulatie, het zogenoemde Libor-schandaal. Barclays schikte eerder al voor 371 miljoen euro. Royal Bank of Scotland, dat vrijdag met halfjaarcijfers komt, zou volgens zakenkrant The Wall Street Journal ook dicht bij een deal zijn. UBS, dat ook onderzocht wordt, liet in zijn algemeenheid weten „voldoende voorzieningen te hebben getroffen voor wat komen gaat”. Vorige week werd bekend dat Nederlandse toezichthouders inmiddels ook de Rabobank onderzoeken in het kader van Libor.