Luid gerommel in coalitie Merkel door eurodebat

Een nieuwe steunoperatie voor de euro lijkt ophanden. Maar in Duitsland groeit het verzet daartegen. Politici stellen de positie van ECB-baas Draghi ter discussie.

Terwijl Angela Merkel vanaf haar vakantieadres in Zuid-Tirol telefonisch crisisoverleg voert met Europese collega’s, zwelt aan het thuisfront het verzet aan tegen een nieuwe steunoperatie voor de euro, die ophanden lijkt. Tot tweemaal toe zei Merkel de afgelopen dagen dat ze „alles” zal doen om de euro te redden, maar in de Duitse publieke opinie wint de opvatting terrein dat Duitsland niets meer kan, en ook niets meer moet doen voor de munt.

Volgens een opiniepeiling in de Bild-Zeitung van zondag denkt 51 procent van de Duitsers inmiddels hun land beter af zou zijn zonder de euro, 71 procent van de ondervraagden wil dat Griekenland de eurozone verlaat. Boulevardblad Bild voert al al vanaf het begin van de crisis een eurokritische campagne, maar dat maakt de impact van dergelijke peilingen van de grootste krant van Duitsland er niet minder om.

In toenemende mate nemen Duitse politici niet alleen Zuid-Europese regeringen onder vuur, maar ook Europese instellingen en hun leiders. Aan de basis van Merkels regeringscoalitie rommelt het.

Politici van de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, en van de liberale coalitiepartij FDP, stelden gisteren de posities ter discussie van Mario Draghi, de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank (ECB), en van Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse voorzitter van de groep euroministers van Financiën.

Draghi zei vrijdag dat de ECB klaarstaat om „alles te doen wat nodig is”, wat meteen speculaties voedde over een nieuwe massale aankoop door de bank van Zuid-Europese staatsobligaties. Dat Merkel vervolgens dezelfde woorden gebruikte als Draghi – ook zij wil „alles doen” – heeft in de Bondsdag de indruk gewekt dat Merkel voor de druk van de ECB-chef is gezwicht.

FDP-politicus Jörg-Uwe Hahn, minister van Europese Zaken van de deelstaat Hessen, riep na Draghi’s uitlatingen de bondsregering op om de ECB voor de rechter te slepen. De taak van de ECB is inflatiebeteugeling en niet steun aan schuldenlanden, vindt Hahn net als de meeste Duitse politici. Uit CSU-gelederen klonk dat de benoeming van Draghi vorig jaar „verkeerd” was. CDU-parlementariërs vinden dat de ECB zich in een „grijze zone” begeeft.

Ook Juncker krijgt het in Duitsland zwaar te verduren. Hij leverde maandag in de Süddeutsche Zeitung kritiek op Duitse politici, zoals FDP-leider vicekanselier Philipp Rösler, die flirten met een Griekse euro-uittreding. „Waarom behandelt Duitsland de eurozone als een filiaal?”, aldus Juncker. De Beierse minister-president en CSU-leider Horst Seehofer betitelde Junckers uitspraken als „over de rand”. Uit zijn partij klinkt dat Juncker moet opstappen.

Merkel probeert in Zuid-Tirol kalmte uit te stralen, te midden van de aanwezige fotografen. Ze blijft de jasjes dragen die ze in het Bundeskanzleramt aan heeft. De boodschap: Duitsland is veilig.

Maar haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble voelde zich zondag genoodzaakt te interveniëren in het Duitse eurodebat. Vanaf zijn vakantieadres gaf hij in de krant Die Welt de invloedrijke eurokritische econoom Hans-Werner Sinn een veeg uit de pan. Sinn had berekend dat Griekse uittreding voor Duitsland gunstig zou uitpakken. Volgens Schäuble kan Sinn niet rekenen.

Monti wil begrip: pagina 10