Leed van Syrische burgers niet dramatisch genoeg

None

De Oostenrijkse krant Kronen Zeitung is in opspraak geraakt nadat zij afgelopen weekend een gemanipuleerde nieuwsfoto in de krant publiceerde. Op de bewerkte foto, bij een artikel over de slag om de Syrische stad Aleppo, is te zien hoe een gezin op de vlucht door een verwoeste wijk loopt. De achtergrond van de foto is aangepast om de situatie van het drietal nog dramatischer te maken.

De foto van het gezin is op 26 juli gemaakt door het Duitse fotopersbureau EPA (European Pressphoto Agency) in de economisch belangrijke stad Aleppo. De foto van de verwoeste huizen is gemaakt in de Syrische stad Homs, bijna tweehonderd kilometer verwijderd van Aleppo.

Kronen Zeitung is met bijna drie miljoen lezers de grootste krant van Oostenrijk. De gefotoshopte foto werd ontdekt door internetters. Via Facebook en Twitter werd het gemanipuleerde beeld snel verspreid. De Oostenrijkse raad voor journalistiek gaat de manipulatie onderzoeken.

Nieuwsfoto’s uit het Midden-Oosten worden vaker gemanipuleerd. In 2006 was er sprake van manipulatie bij persbureau Reuters met betrekking tot Israël. Israël bombardeerde toen Beiroet. De fotograaf die in opdracht van Reuters fotografeerde, manipuleerde de foto door de rookwolken zwaarder aan te zetten dan ze in werkelijkheid waren. Dit werd ontdekt door bloggers, waarna Reuters een onderzoek instelde en de fotograaf schorste. In 2010 raakte Reuters ook in opspraak toen het een foto bewerkte van de Israëlische aanval op de Gazavloot. Op de originele foto, gepubliceerd door de Turkse krant Hürriyet, is een mes te zien in de handen van een activist. Op de bewerkte foto is dat mes verdwenen. Pro-Israëlische websites haalden fel uit naar Reuters omdat de foto’s bewerkt zouden zijn in het voordeel van de Palestijnen.