Kortkolom economie

Grootaandeelhouders Ziggo verkopen belang

Amsterdam. De investeringsfondsen Warburg Pincus en Cinven verkopen een belang van 14,5 procent in Ziggo. Door de verkoop loopt het gezamenlijke belang van beide bedrijven in de kabelaanbieder terug naar 58 procent. De aandeelhouders vragen 23,50 euro per aandeel, bijna 1,50 euro onder slotkoers van maandag. De verkoop van de 29 miljoen aandelen levert hen 681,5 miljoen euro op. De koers van het aandeel Ziggo stond dinsdag twee uur na opening van de handel ruim drie procent lager op 23,94 euro. Dat is nog altijd ruim boven de koers waarmee het Nederlandse kabelbedrijf eerder dit jaar naar de beurs ging. Het bedrijf ging op 20 maart naar de beurs voor tegen een prijs van 18,50 per aandeel. (Novum)

Brouwer AB Inbev verkoopt minder bier

Amsterdam. De Belgische bierbrouwer AB InBev heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder bier verkocht. Groei in Brazilië en China kon de forse krimp in Europa niet compenseren. Dat bleek dinsdag bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. In Centraal- en Oost-Europa daalden de verkopen zelfs met 10,6 procent. In Azië verkocht 's werelds grootste bierbrouwer, maker van onder andere Jupiler, Stella Artois en Budweiser, juist zes procent meer bier. Ondanks de lagere biervolumes steeg de brutowinst nam met zeven procent naar 11,1 miljard euro. (Novum)

Meer mensen krijgen bijstandsuitkering

Amsterdam. Het aantal verstrekte bijstandsuitkeringen is in het eerste kwartaal van dit jaar slechts licht gestegen. In vergelijking met eind december vorig jaar werden eind maart duizend uitkeringen meer verstrekt. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekendmaakte. De stijging bleef beperkt door het ingaan van strengere regels voor jongeren. Terwijl het aantal uitkeringen aan mensen van 27 jaar en ouder met vierduizend steeg, ontvingen per saldo drieduizend jongeren minder een bijstandsuitkering. (Novum)

Werkloosheid eurozone blijft op recordniveau

Amsterdam. De gemiddelde werkloosheid in de zeventien landen die de euro voeren was in juni net als in mei 11,2 procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Hiermee blijft de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid op het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Het cijfer over mei werd naar boven bijgesteld van het eerder gemelde 11,1 procent. In de maand juni een jaar eerder lag de werkloosheid in de eurozone nog op tien procent. Eurostat schat in dat momenteel ruim 25 miljoen mannen en vrouwen in de EU zonder werk zitten, van wie bijna achttien miljoen in de eurozone. (Novum)

Verlies voor BP door lagere olieprijs

Amsterdam. BP heeft in het tweede kwartaal een verlies geboekt van 1,4 miljard dollar (1,1 miljard euro) door lagere prijzen voor olie en gas en een verminderde productie. Dat meldde het oliebedrijf dinsdag. De omzet lag negen procent lager op 95 miljard dollar. In het tweede kwartaal van vorig jaar noteerde BP nog een winst van 5,7 miljard dollar en een omzet van 104 miljard dollar. BP meldde daarnaast dat het 847 miljoen dollar extra opzij heeft gezet voor het schoonmaken van de gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico. In totaal heeft BP nu 38 miljard dollar opzij gezet voor de gevolgen van de ramp op het olieplatform Deepwater Horizon twee jaar geleden. In totaal lekte zo'n achthonderd miljoen liter ruwe olie in zee. (Novum)