Kortkolom cultuur

Musicalster Tony Martin overleden

Rotterdam. De Amerikaanse zanger en acteur Tony Martin is vrijdag op 98-jarige leeftijd in zijn woning in Los Angeles overleden. Martin scoorde met nummers als I Get Ideas, To Each His Own, Begin the Beguine en There’s No Tomorrow. Als acteur speelde hij in ruim vijfentwintig films, waarvan de meeste gemaakt werden tijdens de hoogtijdagen van de Hollywoodmusicals. Martin was zestig jaar lang getrouwd met de in 2008 overleden actrice Cyd Charisse. (Novum, AP)

Film ‘The Hobbit’ als trilogie in de bioscoop

Rotterdam. Peter Jackson brengt zijn verfilming van The Hobbit uit in drie delen. Dat heeft Jackson gisteren aangekondigd. De Nieuw-Zeelandse regisseur was oorspronkelijk van plan het boek van J.R.R. Tolkien in twee delen te verfilmen, maar kan daar naar eigen zeggen niet het hele verhaal in kwijt. The Hobbit is de proloog van de Lord of the Rings-trilogie, die Jackson eerder ook in drie delen verfilmde. Het eerste deel van The Hobbit draait vanaf 13 december in de bioscopen. Het tweede deel staat gepland voor volgend jaar en het derde voor de zomer van 2014. (Novum)

Publicatie hervonden tekst F. Scott Fitzgerald

Rotterdam. In het Amerikaanse magazine The New Yorker staat deze week een niet eerder gepubliceerd kort verhaal van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. In 1936 weigerde het tijdschrift nog om het verhaal Thank You For The Light van de toen veertigjarige Fitzgerald te plaatsen. Zijn kleinkinderen ontdekten de tekst inclusief afwijzingsbriefje en dienden het opnieuw in. Het verhaal is ook te lezen op www.newyorker.com. (NRC)