Kortkolom buitenland

Televisiepresentator vermoord in Mosul

Bagdad. In de Iraakse stad Mosul is gisteravond een plaatselijke tv-presentator doorgeschoten nadat de daders zijn woning waren binnengedrongen. Zijn vrouw en zijn moeder werden gewond. Het slachtoffer, Ghazwan Anas, werkte voor de satellietzender Al-Mosul. In Irak worden met enige regelmaat journalisten vermoord. Het was niet meteen bekend of Anas was bedreigd. Mosul, in het noorden van het land, geldt nog steeds als een gevaarlijke stad. (AP)

Strijd over grondwet Egypte opgeschort

Kairo. De strijd over de nieuwe Egyptische grondwet is gisteren voorlopig opgeschort. Een rechtbank besloot een uitspraak over de wettigheid van de grondwetgevende raad tot 24 september uit te stellen. Een groep klagers betoogt dat de door de fundamentalistische Moslimbroederschap gedomineerde raad moet worden ontbonden omdat hij is gevormd door een parlement dat inmiddels zelf als ongrondwettig is bestempeld en ontbonden. De raad komt nu dagelijks bijeen in een poging de nieuwe grondwet klaar te hebben voor de rechtbank uitspraak doet. Hoe dan ook heeft het machtige leger zich het recht toegekend om het concept te wijzigen. (Reuters)

Griekse coalitiepartijen vragen meer tijd

Athene. Twee van de de drie Griekse coalitiepartijen willen de internationale kredietverstrekkers twee jaar extra vragen voor een reeks impopulaire bezuinigingsmaatregelen. Dat bleek op het coalitie-overleg gisteren over bijna 12 miljard euro aan bezuinigingen en hervormingen die voor 2013 en 2014 gepland zijn. Bij een discussie over de laatste 1,5 miljard die nog moet worden ingevuld, kwamen de socialistische partij Pasok en het kleine Democratisch Links, coalitiegenoten van de conservatieve Nieuwe Democratie, met een aanvullende eis. Zij willen dat de bezuinigingen worden uitgesmeerd over vier in plaats van twee jaar. Mogelijk komt nieuwe noodhulp door deze eis in gevaar. (Reuters, AP)

V-raad: toename van drugssmokkel Bissau

New York. De VN-Veiligheidsraad is bezorgd over de toename van de drugssmokkel in het West-Afrikaanse land Guinee-Bissau sinds de militaire coup in april. Internationale pogingen om de grondwet te herstellen in Guinee-Bissau stuiten op verzet van de militaire leiders, van wie velen zijn getroffen door sancties van de Europese Unie en Afrikaanse landen. Het door coups geplaagde Guinee-Bissau wordt beschouwd als een belangrijk doorvoerland voor drugs uit Latijns-Amerika naar Europa. Hoge militairen zouden bij de smokkel zijn betrokken. (AFP)

Venezuela in Mercosur; Chávez bij inauguratie

Caracas. President van Venezuela Hugo Chávez is vandaag in Brazilië waar zijn land zal worden erkend als lid van het handelsblok Mercosur. Het is de eerste buitenlandse dienstreis van Chávez na zijn behandeling voor kanker. De toetreding van Venezuela werd tegengehouden door Paraguay, maar het land was vorige maand tijdelijk geschorst uit Mercosur na een coup. Brazilië en anderen accepteerden Venezuela als lid. (AP)

Aanklachten Holmes

Denver. James Holmes (24), de verdachte van de schietpartij in de bioscoop in Aurora waarbij twaalf mensen omkwamen, is gisteren aangeklaagd voor 142 strafbare feiten, waaronder 24 voor moord en 116 voor poging tot moord. Met deze aanklachten kan hij de doodstraf krijgen. Volgens analisten zal de rechtszaak vooral gaan over de geestelijke toestand van Holmes. (AP)