Kort verhaal van F. Scott Fitzgerald ontdekt

Het Amerikaanse weekblad The New Yorker heeft een onbekend kort verhaal ontdekt van de Amerikaanse ‘Jazz Age’ auteur F. Scott Fitzgerald (1896-1940). Fitzgerald stuurde het stuk in 1936, toen hij uit geldnood werkzaam was als scenarioschrijver in Hollwood, naar The New Yorker. Wegens blasfemie werd het toen geweigerd. Zijn slechts één pagina tellende korte verhaal ‘Thank You for the Light’, over het obsessievelijke

Francis Scott Key Fitzgerald/ Foto Wikimedia

Het Amerikaanse weekblad The New Yorker heeft een onbekend kort verhaal ontdekt van de Amerikaanse ‘Jazz Age’ auteur F. Scott Fitzgerald (1896-1940). Fitzgerald stuurde het stuk in 1936, toen hij uit geldnood werkzaam was als scenarioschrijver in Hollwood, naar The New Yorker. Wegens blasfemie werd het toen geweigerd.

Zijn slechts één pagina tellende korte verhaal ‘Thank You for the Light’, over het obsessievelijke rookgedrag van de reizende handelaarster mevrouw Hanson, werd volgens huidig fictie redacteur bij The New Yorker Deborah Treisman recentelijk herontdekt door Fitzgerald-onderzoeker Jim West. Tijdens onderzoek trof hij het manuscript aan tussen de papieren van Fitzgerald.

Het korte verhaal staat in de huidige editie van The New Yorker en is op hun site  te lezen.

De eerste alinea van het verhaal luidt als volgt:

‘Mrs. Hanson was a pretty, somewhat faded woman of forty, who sold corsets and  girdles, travelling out of Chicago. For many years her territory had swung  around through Toledo, Lima, Springfield, Columbus, Indianapolis, and Fort  Wayne, and her transfer to the Iowa-Kansas-Missouri district was a promotion,  for her firm was more strongly entrenched west of the Ohio.’

Volgens Treisman werd het stuk in 1936 geweigerd omdat het ’te fantastisch’ was, te magisch-realistisch. Ook zou het stuk, vanwege het voornemen van mevrouw Hanson in een kathedraal een sigaret op te steken, toen te blasfemisch bevonden.

    • Roderick Nieuwenhuis