Kleine nederlaag voor Feyenoord in voorronde Champions League

Lex Immers, left and Ruben Schaken, of Feyenoord celebrate the goal against Dynamo Kiev during their third qualifying round UEFA Champions League at the Olympiyskiy national stadium in Kiev, Ukraine, Tuesday, July 31, 2012. (AP Photo/Sergei Chuzavkov)
Lex Immers, left and Ruben Schaken, of Feyenoord celebrate the goal against Dynamo Kiev during their third qualifying round UEFA Champions League at the Olympiyskiy national stadium in Kiev, Ukraine, Tuesday, July 31, 2012. (AP Photo/Sergei Chuzavkov) Lex Immers en Ruben Schaken vieren de uitgoal van Feyenoord tegen Dynamo Kiev. Foto AP / Sergei Chuzavkov

Feyenoord heeft vanavond bij Dynamo Kiev een nipte nederlaag moeten slikken. De Rotterdammers verloren de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League met 2-1, maar heeft daardoor nog zeker uitzicht op plaatsing voor het hoofdtoernooi.

Ruben Schaken schoot Feyenoord vlak na rust op voorsprong, maar door een blunder van doelman Erwin Mulder kwam de thuisploeg langszij. Spits Ideye Brown zorgde ervoor dat Dynamo volgende week dinsdag met een voorsprong aan de return begint.

Financiële verschillen tussen Dynamo Kiev en Feyenoord groot

De wedstrijd in Kiev vertelde het verhaal van twee clubs die qua financiële huishouding haaks op elkaar staan. Bij Feyenoord is de geldkraan al enige tijd dichtgedraaid. Trainer Ronald Koeman raakte daarnaast sterkhouders Karim El Ahmadi en Ron Vlaar aan Aston Villa kwijt.

Bij Dynamo Kiev zijn de financiële mogelijkheden talrijk. De club uit Oekraïne investeerde deze zomer meer dan twintig miljoen in nieuwe spelers en begon daardoor als grote favoriet aan het duel. De thuisploeg kon deze favorietenrol aanvankelijk echter niet waarmaken.

Eerste helft geen problemen voor Feyenoord

In de eerste helft kwam Feyenoord nauwelijks in de problemen. Het enige gevaarlijke moment van de thuisploeg kwam nota bene op naam van Feyenoord-aanvoerder Stefan de Vrij. Doelman Mulder behoedde de verdediger voor een eigen doelpunt. Verder had Feyenoord eigenlijk weinig te duchten van Dynamo.

De Rotterdammers hadden hun verdedigende zaakjes op orde en werden zelf regelmatig gevaarlijk. Grote uitgespeelde kansen waren het niet, maar het was veelzeggend dat Dynamo-doelman Maksim Koval meer te doen had dan collega Mulder.

Feyenoord eerst nog op voorsprong

Na de thee kwam Feyenoord op voorsprong. Een voorzet van Lex Immers werd door Schaken bij de tweede paal binnengewerkt. De thuisploeg was even de weg kwijt, maar Feyenoord-doelman Mulder hielp Dynamo terug in het zadel. De goalie blunderde opzichtig bij een vrije trap van Miguel Veloso en bokste de bal via de rug van Immers het eigen doel in.

De tegentreffer deed Feyenoord geen goed. Het geloof was helemaal terug bij Dynamo, dat vol overgave op jacht ging naar meer doelpunten. De tweede treffer kwam er twintig minuten voor tijd. Brown werd volledig vrijgelaten door Bruno Martins Indi en kopte bij de tweede paal binnen. Feyenoord wankelde, maar erger leed bleef de ploeg bespaard, ondanks een bal op de lat van Brown en een aantal grote kansen voor Dynamo.

    • Niels Posthumus