India voor de tweede nacht in het donker

India is vandaag opnieuw getroffen door een enorme stroomstoring. Naar schatting ruim 600 miljoen mensen in 19 deelstaten in noorden, het noordoosten en het oosten van het land zijn verstoken van elektriciteit. Dat betekent dat de helft van de totale Indiase bevolking te lijden heeft van de stroomonderbreking – los van het gegeven dat miljoenen huishoudens helemaal niet op stroom zijn aangesloten.

Gisteren viel het elektriciteitsnetwerk in het noorden van het land gedurende bijna 15 uur uit. Dat gebeurde ook in de hoofdstad New Delhi, met meer dan 16 miljoen inwoners, waar vandaag treinen en metro opnieuw tot stilstand kwamen. Vandaag viel ook de spanning van het netwerk in het oosten en het noordoosten van het land weg, met relatief arme deelstaten als West-Bengalen, Bihar, Jharkhand en Orissa.

Volgens waarnemers zijn de stroomonderbrekingen te wijten aan achterstallig onderhoud, in combinatie met overmatig gebruik. De gebrekkige infrastructuur is een van de factoren dat India er niet in slaagt zijn groeipotentieel ten volle te benutten. Een woordvoerder van de hoofdstedelijk regering in Delhi zei vandaag dat alle inspanning er nu op zijn gericht om ziekenhuizen en andere vitale instellingen van stroom te blijven voorzien.