'Ik hou niet van vakanties, meestal zit ik op de bus'

None

Naam: Mark Sims (48)

Is: gids

Werkt: op een dubbeldeksbus van The Orginal Tour in Londen

„Ik vind het niet erg om in de zomer te werken. Ik ben niet iemand van vakanties. Zonnebaden op het strand? Ik moet er niet aan denken! En het buitenland trekt me ook niet zo. Het liefst maak ik dagtripjes naar steden met wat historie: Bath, Oxford. Maar ik heb het al een tijdje niet gedaan. Ik zit meestal hier op de bus.

„Eigenlijk ben ik acteur. Dat geldt voor de meeste gidsen die hier in Londen werken. Je hebt er immers dezelfde vaardigheden voor nodig: een goed geheugen voor feiten en teksten, een duidelijke stem, en je geeft een voorstelling. De bus is mijn toneel, ik gebruik citaten van Shakespeare, van Wordsworth.

„Ik heb al tijden niet meer op de planken gestaan. Het is moeilijk om werk te vinden. Maar in mijn vrije tijd schrijf ik toneelstukken. Een van mijn stukken heeft op het Fringe Festival in Edinburgh gestaan. Het was een muzikale comedy over de affaire van Charles en Camilla, Fred & Gladys. Dat zijn de koosnaampjes die ze elkaar ooit gaven. „Het is duur om een productie in Edinburgh te krijgen. Het kostte me zes ton, en hoewel je er een beetje aan verdient, maak je geen winst. Maar ik geef liever mijn geld uit aan zoiets, dan aan een dure vakantie in het buitenland.

„Ik ben in Edinburgh ook wel zelf op een dubbeldeksbus gaan zitten. Het was heel gek om het eens van de andere kant te zien. Het is daar veel minder hectisch, heel relaxt. Hier geef je twee uur lang een onemanshow op een marktplaats – alles leidt de toeristen af, ze kletsen met elkaar, sms’en. En ik moet zorgen dat ze toch blijven luisteren.

„Door de Olympische Spelen is het veel drukker op de bus. Maar het betekent ook dat onze route anders is, we kunnen niet overal komen. De Mall, de weg naar Buckingham Palace, is bijvoorbeeld afgesloten. Is het niet zo dat de marathon daar wordt gehouden? Geen idee hoe de route dan zal zijn. En eigenlijk vind ik dat wel leuk. Ik doe drie keer per dag, bijna alle dagen van het jaar, deze zelfde tocht van twee uur. Je kunt niet voorkomen dat je in herhaling valt. Nu zal ik moeten improviseren. Leuk!”

Tekst & foto Titia Ketelaar

    • Titia Ketelaar