Hollande mengt zich in strijd voor foie gras

Op het hoogste politieke niveau woedt een strijd tussen Frankrijk en Californië. Over foie gras.

Rotterdam. Deze maand werd in Californië een wet van kracht die de productie en de verkoop van ganzen- en eendenlever verbiedt. De wet, die werd aangenomen onder druk van de dierenrechtenlobby, betekent dat de Franse foie gras uit de schappen verdwijnt in de Amerikaanse staat. President François Hollande zei afgelopen weekend dat hij „het noodzakelijke” zou doen om Californië te bewegen de ‘vette lever’ weer toe te staan.

Hollande was op werkbezoek in het departement Gers, waar traditioneel veel foie gras wordt geproduceerd. Hij sprak van een „Frans product dat trots stemt” en stelde dat de fokkers de afgelopen jaren al grote inspanningen hebben geleverd om te voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn.

Foie gras ontstaat door het vetmesten van eenden of ganzen, doorgaans door via een kunststof buis mais in de keel van de dieren te gieten. Critici beschouwen dit als dierenmishandeling.

De economische gevolgen van het Californische verbod zijn betrekkelijk gering. De Franse diplomatie vreest desondanks voor imagoverlies, vanwege de voortrekkersrol die de Amerikaanse staat vaak speelt.

Philippe Martin, de socialistische regiopresident van de Gers, heeft Franse restaurateurs tot een boycot van Californische wijn opgeroepen – „net zolang tot het verbod is ingetrokken”. NRC