Half 8 Live

Toen Merel Westrik in de zomer van 2011 voor het laatst het nieuws op AT5 afkondigde, schoot ze helemaal vol. Snikkend nam ze afscheid van de Amsterdamse zender waar ze tien jaar lang presentatrice was. Terwijl de tranen over haar wangen biggelden, zei ze: „Voor de allerlaatste keer wens ik u een heel mooie avond.” Ik vond dat destijds een tikkeltje pathetisch, maar een jaar later begrijp ik het volledig: Merel wist wat haar te wachten stond.

Half 8 Live.

Half 8 Live is wat je krijgt als je de Jostiband zonder toezicht van een volwassene een tv-programma laat bedenken. Een programma dat PowNews doet lijken op het Filosofisch Kwintet met Clairy Polak. Hart van Nederland, maar dan voor laagopgeleiden. Nieuwsuur meets Knoop in je zakdoek. Tweeletterwoordenlingo. Afijn, you get the picture.

Voor wie het – god verhoede – gemist heeft, een impressie.

‘Goedenavond, dames en heren. We beginnen, zoals altijd, met de Tweet van de Dag. ‘@JandeVries zegt: ‘Te veel chili con carne gegeten. Als schijten een olympische sport was geweest, had ik nu goud gepakt #diarealympics’.

‘Haha, sterkte Jan! Over de Spelen gesproken: onze verslaggever is op dit moment in Londen. Nietwaar, Frits?’

‘Nou Merel, niet in Londen, maar wel op een camping in Bakkum waar ook volop wordt gesport. Kijk, hier achter mij wordt gebadmintond.’

‘Fantastisch, Frits! Hou je ons op de hoogte van de stand?’

‘Doe ik, Merel!’

‘En dan nu Syrië. Bij ons in de studio: Kees Bakker. Kees, jij imiteert Syrië-deskundigen, toch?’

‘Klopt.’

‘Weet jij wat voor weer het daar nu is?’

‘Ik schat: onbewolkt, 33 graden.’

‘Daar kunnen wij Nederlanders alleen maar van dromen dus.’

‘Inderdaad.’

‘Waar zijn die Syriërs dan zo boos over?’

‘Ik denk de filedruk rondom Damascus.’

‘Duidelijk. Dank, Frits. Morgen in Half 8 Live: Patty Brard over anusbleken en een kersverse Tweet van de Dag. Bedankt voor het kijken.’

En ik wenste Merel voor de allerlaatste keer nog een heel mooie avond.

    • Rob Wijnberg