Forse celstraf dreigt voor criticus Poetin

Een van de actiefste tegenstanders van president Poetin, blogger en activist Alexej Navalny, is vanmorgen officieel beschuldigd van diefstal van hout van een staatsbedrijf, een vergrijp waarvoor hij tot tien jaar cel kan worden veroordeeld. De aanklacht is onderdeel van een reeks maatregelen tegen dissidenten sinds Poetin in mei aan een nieuwe presidentsperiode van zes jaar begon. „Ik ben aangeklaagd en mag het land niet verlaten”, zei de 36-jarige Navalny nadat hij uit het bureau van het federale Onderzoekscomité kwam. „Dit is werkelijk absurd en erg vreemd, omdat ze de essentie van de beschuldigingen volledig hebben veranderd.” Zijn advocaat verwachtte dat hij aangeklaagd zou worden wegens een andere zaak, waarop een minder zware straf staat. Navalny zou in 2009 als adviseur van een regionale gouverneur betrokken zijn geweest bij de diefstal van hout. Navalny speelde een leidende rol in de straatprotesten eerder dit jaar tegen Poetin. Er was niet eerder zo'n zware aanklacht tegen hem. (Reuters)