Extremisten Mali stenigen ongetrouwd stel

Islamitische extremisten in het noorden van Mali hebben een ongetrouwd stel gestenigd. Dat hebben Malinese functionarissen gisteren gezegd. De man en de vrouw werden in de stad Aguelhok tot hun nek toe begraven, waarna ze met stenen werden gedood. Er waren zo’n tweehonderd toeschouwers aanwezig.

„Ik was erbij”, zei een lokale functionaris. „De islamisten namen het ongehuwde koppel mee naar het centrum van Aguelhok. Het stel werd in twee kuilen gestopt en de islamisten stenigden hen tot ze dood waren. De vrouw viel flauw na de eerste paar treffers en de man schreeuwde een keer en viel daarna stil.”

Na een coup van ontevreden militairen in maart hebben radicaal islamitische groepen en de seculiere Toearegbeweging MNLA het leger uit Noord-Mali verdreven. De MNLA had aanvankelijk het voortouw, maar al snel kregen de rebellengroepen Ansar ud-Din en MUJWA, die banden hebben met Al-Qaeda, de overhand.

De extremisten leggen een rigide versie van de islam op in het gebied. Alcohol is verboden, vrouwen moeten gesluierd de straat op en een aantal tombes van heiligen is vernietigd omdat Malinezen er gaan bidden. Dat is volgens de extremisten afgoderij. De vrees is dat Noord-Mali een terroristenstaat wordt.

De Malinese interim-president Dioncounda Traoré kondigde gisteren de vorming van een regering van nationale eenheid aan. Daarmee lijkt een einde te komen aan de politieke impasse in Mali na de coup. De verwachting is dat de eenheidsregering beter in staat is om een antwoord te vinden op de crisis in Noord-Mali.

Traoré keerde vrijdag terug naar Mali na een verblijf van twee maanden in Parijs, waar hij herstelde van de verwondingen die hij opliep bij een aanval op het presidentiële paleis in mei. De interim-president ging voortvarend van start en zette de impopulaire premier Cheick Modibo Diarra op een zijspoor.

In zijn eerste televisietoespraak zondag kondigde Traoré de vorming aan van een nieuwe raad die de crisis moet beëindigen. Hij komt zelf aan het hoofd te staan van deze Hoge Raad van de Staat. Ook zei hij een commissie in het leven te zullen roepen die moet onderhandelen met de extremisten in het noorden.

„Het is een keerpunt in de crisis”, zei de Malinese socioloog Mamadou Diarra. „Het is duidelijk dat met het nieuwe team de macht van de premier flink is ingeperkt. Traoré gaf een verbindende toespraak, terwijl de premier partijdige taal gebruikte”, aldus Diarra.

De militairen die in maart de macht grepen, hebben zich schuldig gemaakt aan martelingen, verdwijningen en standrechtelijke executies van militairen die trouw bleven aan de president. Dat staat in een rapport dat Amnesty International vanmorgen publiceerde. (BBC, AFP)