Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ex-vrouw Marc Dutroux wordt vervroegd vrijgelaten

Een archieffoto van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux.

Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, wordt vervroegd vrijgelaten. Dat heeft de rechtbank in België zojuist beslist. Martin werd in 2004 tot 30 jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan ontvoering en moord.

Onze correspondent in België Petra de Koning:

“Martin heeft zichzelf altijd voorgeschoteld als slachtoffer van Dutroux. Ze was de weerloze vrouw met een tiran als man. Maar In België ziet men Michelle Martin net zo schuldig als Dutroux. Toen haar man in de gevangenis zat wist ze dat er twee meisjes in de kelder opgesloten zaten. Ze deed echter niks. Uit angst voor haar man, verklaarde ze later.”

Martin heeft zestien jaar van haar straf uitgezeten. Een belangrijke voorwaarde voor de vervroegde vrijlating is dat Martin zich terugtrekt in een klooster. Ze heeft een locatie in de provincie Namen uitgekozen.

Vorig jaar probeerde Martin al tevergeefs onderdak te regelen in een Frans klooster, maar de Fransen trokken die uitnodiging in na alle media-aandacht. De Belgische rechter besloot daarop dat Martin niet vrij zou komen.

De Koning:

“De zaak Dutroux is natuurlijk ontzettend traumatisch voor België. Toen er vorig jaar sprake van was dat Martin vervroegd vrij zou komen kwam alles weer boven drijven. Ouders en andere nabestaanden reageerden ontzet in de media en de hele geschiedenis werd opgerakeld. Dat zal ook nu weer gebeuren.”

Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.

Lees ook: