Ex-vrouw en helper van Dutroux vervroegd vrij

Michelle Martin, ex-vrouw en medeplichtige van kindermoordenaar van Marc Dutroux, komt vervroegd vrij uit de gevangenis. Dat heeft de rechtbank in de Belgische stad Bergen vanochtend beslist.

Voorwaarde voor de vrijlating is dat Martin onderdak krijgt in een klooster op ruime afstand van haar slachtoffers en hun families. Een klooster bij Namen had eerder al laten weten bereid te zijn Martin onderdak te bieden.

De nu 52-jarige Michelle Martin werd in 1994 gearresteerd en in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel. Zij was op de hoogte van de ontvoeringen en verkrachtingen van zes meisjes en hielp Dutroux. Vier van de zes meisjes overleefden de misdaden niet.

Martin zou vandaag al vrij kunnen komen, maar het is nog niet duidelijk of dat ook zal gebeuren. Het parket-generaal heeft 24 uur de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

Martin probeerde al vier keer eerder om vrij te komen. In mei 2011 werd haar aanvraag aanvaard. Martin, die gelovig is en in de cel evangelisatiewerk zou hebben gedaan, zou toen onderdak krijgen in een klooster in Frankrijk. Maar door de ophef die over de vervroegde vrijlating was ontstaan, kwam dat klooster ervan terug: Martin was toch niet welkom.

Nabestaanden van slachtoffers van Dutroux reageerden vanochtend verbijsterd en kwaad op de aanstaande vrijlating. De vader van de vermoorde Eefje Lambrecks uit Hasselt zei dat hij nog alles zou proberen om de vrijlating te voorkomen. De vader van slachtoffer An Marchal, ook uit Hasselt, had scherpe kritiek op het systeem van vervroegde vrijlating. „Ik had gehoopt dat men verder zou werken om het systeem te verbeteren voor de slachtoffers. Maar men verbetert alleen het systeem voor de criminelen.”

Michelle Martin zei tijdens het proces tegen haar dat ze Dutroux had gezien als haar god en haar goeroe – hij had haar mishandeld, maar ze was altijd volgzaam gebleven. Pas in de gevangenis was ze van hem gescheiden.