Een Aziatische zomerdrank

‘Hoor je dat?”, vraagt zoon. Ik spits mijn oren. Vogeltjes. Wat stemmen in de verte. Een huilende baby. Niets ongewoons. Pas als hij naar onze voeten wijst, die naast elkaar over het gras lopen, begrijp ik wat hij bedoelt. Tap, tap, tap, tapt het rubber van onze slippers tegen onze hielen. „Dat is het geluid

‘Hoor je dat?”, vraagt zoon. Ik spits mijn oren. Vogeltjes. Wat stemmen in de verte. Een huilende baby. Niets ongewoons. Pas als hij naar onze voeten wijst, die naast elkaar over het gras lopen, begrijp ik wat hij bedoelt. Tap, tap, tap, tapt het rubber van onze slippers tegen onze hielen. „Dat is het geluid van de zomer”, vat hij samen. „En wat is de smaak van de zomer?”, wil ik dan ook weten. „Zoet”, meent zoon. „De zomer smaakt zoet. Naar ijs en koude drankjes”.

Misschien wordt dit ook wel de zomer waarin Bubble Tea ons land verovert. Dit in Taiwan ‘uitgevonden’ drankje is, na een zegetocht in het Verre Oosten en Australië, nu aan een opmars bezig in Europa. In Berlijn, vertelde een vriend, is het al zo populair dat zelfs de grote fastfoodketens het zijn gaan verkopen.

Zelden heb ik een vreemder brouwsel geproefd én gezien. Het dankt zijn naam aan het schuimlaagje dat ontstaat als de basisingrediënten – fruitsap, melk en thee – worden geschud tot een soort milkshake. Hieraan worden allerlei smaakjes en zoetstoffen toegevoegd en last but not least: tapioca-parels. Dit zijn zwarte, smakeloze, kauwgomachtige balletjes – tapioca is een soort zetmeel, gewonnen uit cassave – die onderin het drankje dobberen en door extra dikke rietjes omhoog kunnen worden geslobberd.

Het heksendrankje is nog maar bij enkele hippe adressen te krijgen. Ik ben even gaan proeven en was niet onder de indruk. Ik moet nog maar zien of na de Amerikanen en de Engelsen ook de nuchtere Hollanders gaan vallen voor deze rage. Ik vind het, kort samengevat, nogal veel gedoe in een glas.

Nee, dan drink ik op warme dagen veel liever deze geurige ijsthee met sereh. Breng drie liter water aan de kook. Snij de serehstengels doormidden en doe de stukken in het water, laat het vijf minuten koken, roer er drie eetlepels basterdsuiker door en zet het vuur uit. Ik las ergens dat je betere, smaakvollere ijsthee krijgt als je de thee laat trekken in koud water. Wacht dus tot het water afgekoeld is en hang dan de zakjes erin. Ik gebruik hiervoor graag groene thee, maar u kunt ook zwarte of kruidenthee gebruiken. Pers twee limoenen uit en doe het sap bij de thee. Proef na een half even hoe u de smaak vindt, verwijder de zakjes of laat nog even trekken en voeg eventueel meer suiker of limoensap toe. Giet de vloeistof met behulp van een trechter in twee petflessen. Prop de serehstengels één voor één door de hals en zet de thee in de koelkast. Dien ijskoud op met een schijfje limoen op de rand van het glas. Ja: zo smaakt de zomer.

IJsthee met sereh

Voor 3 liter ijsthee met citroengras:

10 serehstengels

2 - 3 limoenen

witte basterdsuiker

3 - 5 theezakjes

    • Roos Ouwehand