Dodental ebolavirus loopt op, ook in hoofdstad Oeganda

Medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dragen beschermende kleding voordat ze een ziekenhuis in de Oegandese hoofdstad Kampala binnen gaan. In Oeganda is een uitbraak van het dodelijke ebolavirus bevestigd door de WHO. Foto AFP / Isaac Kasamani

Nog twee mensen, van wie één kind, zijn in het westen van Oeganda overleden aan de gevolgen van het dodelijke ebolavirus, meldt persbureau Reuters. Elf anderen zijn in quarantaine geplaatst.

Het dodental van de uitbraak staat met de twee nieuwe gevallen op zestien. Eén van de doden is een jongetje van vijf jaar, zegt een gezondheidsfunctionaris die werkzaam is in de Oegandese hoofdstad Kampala. Volgens de gezondheidsfunctionaris zijn de meest recente doden gevallen in Kibaale (kaart), een stad zo’n 200 kilometer ten westen van Kampala.

(B) Kibaale, (A) Kampala:


Grotere kaart weergeven

President Oeganda waarschuwt voor lichamelijk contact

Gisteren adviseerde de president van Oeganda, Yoweri Museveni, om het schudden van handen te vermijden, geen seks te hebben of zelf mensen te begraven. Dit zou de kans op het oplopen van het virus moeten verkleinen.

WHO: uitbraak ebolavirus

Zaterdag bevestigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op een persconferentie in Kampala dat er veertien mensen waren overleden aan het dodelijke ebolavirus. De WHO rept van een ‘uitbraak’ van het gevreesde virus.

Voor ebola is geen vaccin of medicijn beschikbaar en in Oeganda vreest men voor een uitbraak zoals in 2000, toen 224 mensen bezweken aan ebola, meldt persbureau AP.

Ebola: zeer besmettelijk

Ebola, dat bijna alleen in Afrika voorkomt, is een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Het begint met griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree en braken. Na enkele dagen kunnen er bloedingen ontstaan uit neus, mond en ogen. Afhankelijk van het soort virus kan de ziekte tot in negentig procent van de gevallen dodelijk aflopen. Ebola is zeer besmettelijk en kan worden verspreid door het uitwisselen van lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, braaksel, uitwerpselen, transpiratievocht, sperma en bloed.

De eerste melding van een besmetting met ebola stamt uit 1976. Het virus is genoemd naar de rivier waar het werd aangetroffen. Wetenschappers vermoeden dat het eerste slachtoffer van een ebola-uitbraak wordt besmet door een dier.

    • Judith Laanen