Directeur in opspraak geraakt Odfjell per direct uit functie

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell heeft algemeen directeur Geert Eijsink per direct uit zijn functie ontheven. Dat laat het bedrijf vanochtend weten in een persbericht.

Alex de Bonth neemt tijdelijk zijn functie waar.

Odfjell is in opspraak nadat vrijdag bleek dat de veiligheid van koel- en blusvoorzieningen van 280 olietanks niet gegarandeerd was. Sindsdien ligt de terminal van het bedrijf in de Rotterdamse haven volledig stil, wegens een safety shutdown. Dat gebeurde onder zware druk van verschillende inspecties.

De komende tijd worden alle brandblus- en koelvoorzieningen op het terrein getest. Ook worden op meer dan 140 tanks leidingen vervangen.

Het stilleggen van Odfjell en het uitvoeren van alle verbeteringen gaat het Noorse tankopslagbedrijf tientallen miljoenen euro’s kosten. Wanneer het bedrijf weer opengaat is onduidelijk. Tot die tijd mogen alleen transporten naar fabrieken doorgaan om te voorkomen dat die stilvallen. Dat gebeurt onder verscherpt toezicht.

Eerder dit jaar waren er incidenten waarbij olie, nafta, stookolie en fosforzuur waren weggelekt.

    • Marije Willems