In beeld

Dagen vertraging in India door massale stroomuitval

India is vandaag voor de tweede dag op rij getroffen door een enorme stroomstoring. Gisteren kon het netwerk de enorme vraag naar energie al niet bolwerken en zaten honderden miljoenen mensen zonder stroom. Vandaag was de storing nog erger: meer dan de helft van India - zo'n zeshonderd miljoen mensen - had geen stroom. De storing heeft dertien deelstaten getroffen. In deze deelstaten wonen meer mensen dan in de hele Europese Unie. De problemen met de stroomvoorziening hebben geleid tot grote zorgen over de verouderde infrastructuur en de toenemende vraag naar energie. De vraag naar energie is de afgelopen jaren fors gestegen. Dit houdt verband met de groeiende economie. De nutsbedrijven zijn echter niet in staat aan de vraag te voldoen. Bovendien is de temperatuur in India hoger dan normaal, omdat de regentijd niet voor de verwachte afkoeling heeft gezorgd. Dit leidt er toe dat de vraag naar stroom verder toeneemt. De Indiase hoofdstad New Dehli is ook getroffen door de stroomstoring. Verkeerslichten gingen uit en de metro, die dagelijks door 1,8 miljoen mensen wordt gebruikt, reed niet meer. De treinen evenmin.
Reizigers wachten zittend op het perron in New Delhi op hun trein die niet zal arriveren totdat er weer stroom zal zijn.
Reuters / Adnan Abidi
Een reiziger ligt op een aantal zakken, terwijl hij wacht tot de toevoer van elektriciteit weer wordt hersteld op het station van New Delhi. Voor de tweede dag op rij moest een groot deel van India het vandaag zonder stroom stellen.
Reuters / Adnan Abidi
Een meisje kijkt door het raam van een stilstaande trein. De trein kan niet verder zolang er geen stroom is.
Reuters / Adnan Abidi
Een Sikh-reiziger staat te wachten in de deuropening van een stilstaande trein in New Delhi. Vele honderden miljoenen mensen zijn getroffen door de stroomuitval de afgelopen twee dagen in India.
Reuters / Adnan Abidi
Gestrande reizigers slapen op het perron van het treinstation in New Delhi.
Reuters / Adnan Abidi
Veiligheidsmedewerkers houden de wacht achter de dichte ingang van een metrostation in New Delhi dat is gesloten vanwege de stroomuitval in die stad.
AP / Manish Swarup
Zicht op een elektriciteitscentrale net buiten de Indiase stad Jammu. De stroomuitval treft vandaag zo'n 600 miljoen mensen. Het is één van de grootste 'blackouts' in de wereldgeschiedenis.
Reuters / Mukesh Gupta
Extreme file in de straten van New Delhi nu het openbaar vervoer door stroomuitval gestremd is. Ook verkeerslichten vielen echter uit, wat voor nog grotere chaos op de wegen leidde.
AP / Rajesh Kumar Singh
Treinreizigers zoeken verkoeling bij de ramen, terwijl ze wachten op het moment dat de stroom terugkeert en hun trein weer kan gaan rijden.
Reuters / Adnan Abidi