Chauffeur Cubaanse dissident aangeklaagd voor doodslag

Oswaldo Payá, hier in 2003, werd twee keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ook kreeg hij de Europese Sacharov-prijs. Foto AFP / Adalberto ROQUE

De Spaanse politicus Ángel Carromero is in Cuba aangeklaagd voor doodslag na het auto-ongeluk waarbij de prominente Cubaanse dissident Oswaldo Payá vorige week om het leven kwam. Hij wordt als bestuurder van de auto verantwoordelijk gehouden voor het ongeluk, meldt persbureau AFP.

In een verklaring heeft Carromero gezegd dat hij de controle over het stuur verloor nadat hij in een gat in de weg was gereden. Eerder zei de weduwe van Payá dat ze niet geloofde dat het om een ongeluk ging, ze vermoedde dat Payá en zijn gezelschap van de weg waren gereden.

Oswaldo Payá (60) was een van de bekendste dissidenten van Cuba. Hij kreeg internationale erkenning voor zijn handtekeningenacties voor democratische vrijheden. Na de begrafenis van Payá vorige week werden meerdere aanwezigen opgepakt en na korte tijd weer vrijgelaten.

‘Tien jaar gevangenisstraf’

Carromero, lid van de jeugdafdeling van de regerende Partido Popular (PP), kan volgens analisten een gevangenisstraf van tien jaar krijgen. Spaanse diplomaten in Havana hadden volgens de Spaanse krant El País geprobeerd om te voorkomen dat er een formele aanklacht werd ingediend tegen Carromero, die vorige week na een kort verblijf in het ziekenhuis door de Cubaanse politie werd meegenomen voor ondervraging.

Een tweede jonge Europeaan, de Zweed Jens Aron Modig, mag Cuba wel verlaten, meldt Granma. Hij zat naast Carromero toen het ongeluk gebeurde. De

Cuba: Spanjaard verantwoordelijk voor dood Payá

Bekende Cubaanse dissident Payá (60) overleden

    • Lex Boon