China wint landenduel turnen na veel ophef

De Chinese turners hebben gisteren de olympische titel in de teamwedstrijd gewonnen. Na een spannende finale was het zilver voor Japan en behaalden de Britten een bronzen medaille. Bij de Spelen in Peking in 2008 wonnen de Chinezen ook goud.

De spectaculaire landenwedstrijd kreeg een turbulent einde. Aanvankelijk was het zilver voor Groot-Brittannië en het brons voor Oekraïne, wat leidde tot grote vreugde bij de Britse toeschouwers in de volgepakte North Greenwich Arena. Maar de Japanse ploeg tekende protest aan tegen de score die drievoudig wereldkampioen meerkamp Kohei Uchimura had gekregen op het onderdeel voltige.

Het protest van de Japanners werd toegekend door de jury, die na een overleg van vijf minuten Japan alsnog de zilveren medaille toewees. De Britten schoven terug naar het brons, en Oekraïne kreeg geen medaille.

„Iedereen is menselijk, iedereen kan fouten maken”, zei André Gueisbuhler, secretaris-generaal van de internationale turnfederatie FIG, na afloop van de wedstrijd tegen persbureau Reuters. De technische commissie heeft de slowmotionherhaling van Uchimura zo’n tien keer bekeken, zei Gueisbuhler. „Het recht heeft gewonnen.”

Voor Groot-Brittannië was het de eerste teammedaille bij het turnen sinds een eeuw. In 1912 wonnen de Britten brons in Stockholm.