Amerikaanse journalist ontslagen wegens fabriceren Dylan-quotes

Jonah Lehrer/ Foto Dblog

Jonah Lehrer, een van de grotere Amerikaanse journalistieke talenten van dit moment, is ontslagen als vaste schrijver bij het prestigieuze Amerikaanse weekblad The New Yorker.  Volgens The New York Times zijn ze de Dylan-quotes die de 31-jarige Lehrer opnam in zijn boek Imagine: How Creativity Works gefabriceerd.

Nog geen maand geleden werd Lehrer, geregeld vergeleken met wetenschapsjournalisten Malcolm Gladwell en David Brooks, al in verlegenheid gebracht. Hij bood toen publiekelijk zijn excuses aan voor zijn ‘gerecyclede blogposts’.

Gedurende enige tijd plaatste Lehrer oude stukken van zijn hand, ooit verschenen in Wired Magazine en The Washington Post, op de blog van The New Yorker. Nadat dit nieuwste vergrijp van Lehrer naar buiten kwam, zat er voor New Yorker hoofdredacteur David Remnick niets anders op dan Lehrer te ontslaan.

Remnick noemt de situatie in een statement in The New York Times tragisch:

‘Het is een droevige situatie, maar uiteindelijk moet de integriteit van wat wij publiceren voorop staan, dat is het belangrijkste’

In hetzelfde NY Times artikel staat ook een spijtbetuiging van Lehrer.

‘De leugens zijn nu voorbij [..] Ik wil mijn excuses aanbieden aan alle mensen die ik heb teleurgesteld, vooral aan mijn redacteuren en lezers. Ik zal mijn best doen om de quotes te corrigeren.’

De Amerikaanse uitgever van Lehrer heeft besloten de edities van Imagine uit de schappen te halen.

 

    • Roderick Nieuwenhuis