Alleen de koers van Imtech blijft achter

Ondanks de crisis laat de technische dienstverlener Imtech flinke groei zien. Maar er zijn ook tegenvallers – waaronder de beurskoers.

Geheel volgens verwachting presenteerde Imtech vanochtend zonnige halfjaarcijfers. De technische dienstverlener uit Gouda, die de afgelopen zeven jaar een onafgebroken groei van omzet en winst heeft laten zien, liet opnieuw blijken volledig op schema te liggen van zijn ambitieuze meerjarenplan. In 2015, over drie jaar, moet de totale omzet van het concern 8 miljard euro bedragen, waarbij de bruto winstmarge tussen de 6 en 7 procent moet zijn.

In de eerste helft van dit jaar wist de leverancier van technologische systemen (onder meer in infrastructuur, scheepvaart en utiliteitsbouw) de omzet met 14 procent te verhogen tot ruim 2,6 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam eveneens met meer dan 10 procent toe tot ruim 134 miljoen euro. De netto winst steeg wat lichter: van 60,7 miljoen in het eerste half jaar van 2011 tot 62 miljoen nu. Dit waren nog betere prestaties dan analisten in het algemeen hadden verwacht.

De grootste groeimarkten voor Imtech liggen in Duitsland, Polen, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. De groei in de afgelopen zes maanden is voor het grootste deel afkomstig van overnames. Voor een kleine 100 miljoen euro kocht Imtech in totaal acht bedrijven in Scandinavië, Groot-Brittannië en Turkije. De omzet nam hierdoor met 185 miljoen euro toe, het personeelsbestand met 1.500. Over het gehele jaar verwacht Imtech dat de nieuwe dochterbedrijven voor 14 miljoen bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Tussen alle plusjes moet het beursfonds uit de Midkap-index van het Damrak ook wat tegenvallers incasseren. Dat kan ook bijna niet anders in het licht van de huidige economische crisis in Europa. „Zeker hebben we ook last van die crisis”, zegt bestuursvoorzitter René Van der Bruggen in een toelichting. Spanje en de Benelux zijn de regio’s waar Imtech kampt met dalende opbrengsten en een steeds legere orderportefeuille. Voor de Benelux daalden omzet en winst licht, met respectievelijk 1 en 3 procent. Voor Spanje, waar geen specifieke cijfers over werden verstrekt, spreekt Imtech van een „significante daling van het volume”. Om deze problemen het hoofd te bieden kiest het bedrijf voor een vlucht naar ander werk. „In Nederland”, zegt Van den Bruggen, „bouwen we onze activiteiten op de kantorenmarkt bijvoorbeeld af. Daar verwachten we immers geen structureel herstel.”

In beide achterblijvende regio’s voert Imtech reorganisaties door. Hoeveel banen dat precies gaat kosten, kan Van der Bruggen nog niet zeggen. „In Spanje zullen we ons personeelsbestand in elk geval terugbrengen tot het niveau waarop we de nog bestaande werkzaamheden kunnen uitvoeren.” Een indicatie voor de omvang van de geplande sanering is de post reorganisatielasten: die bedroeg in de eerste helft van dit jaar al 8 miljoen euro. Normaal gesproken is het bedrijf hier hooguit 5 miljoen per jaar jaar aan kwijt.

Een andere tegenvaller, althans voor beleggers, is de ontwikkeling van de beurswaarde. Na een aanvankelijke opleving van de koers in de eerste drie maanden van dit jaar, zakte het aandeel Imtech sinds april in tot het niveau van begin dit jaar. Van der Bruggen maakt zich er niet druk om. „Onze eigen prestaties zijn maar van beperkte invloed zijn op het koersverloop. Externe factoren, zoals de economische ontwikkelingen, veel méér. Daar hebben wij geen vat op.” De goede cijfers van vanochtend zorgden in elk geval voor een flinke opleving van het aandeel. In de eerste handelsuren steeg het aandeel Imtech met ruim 3 procent.

    • Philip de Witt Wijnen