Aleppo elf dagen strijdtoneel

Destroyed bulidings line a street in the Salaheddin district of the restive city of Aleppo, on July 29, 2012. Syrian forces and rebels clashed violently on July 30, in and around Aleppo before dawn as the battle for control of the northern city raged into a third day, with both sides claiming advances. AFP PHOTO / PIERRE TORRES
Destroyed bulidings line a street in the Salaheddin district of the restive city of Aleppo, on July 29, 2012. Syrian forces and rebels clashed violently on July 30, in and around Aleppo before dawn as the battle for control of the northern city raged into a third day, with both sides claiming advances. AFP PHOTO / PIERRE TORRES AFP

De slag om de macht over Syriës economische hoofdstad, Aleppo, is vandaag zijn elfde dag ingegaan zonder dat zich een doorbraak voor regeringstroepen of rebellen aankondigt.

Rebellen meldden hun aanvallen op gebouwen en andere posities van het regime te hebben opgevoerd. Regeringstroepen bleven wijken die in handen zijn van opstandelingen bombarderen. Maar waar de autoriteiten gisteren nog bekendmaakten rebellen uit delen van Aleppo te hebben verdreven, bewaren ze sindsdien het stilzwijgen. De volgens het leger ‘schoongemaakte’ wijken, met name Salaheddin in het zuidwesten, werden volgens Syrische mensenrechtenorganisaties vanochtend opnieuw gebombardeerd.

Rebellen daarentegen meldden een serie overwinningen op het platteland ten noorden en ten oosten van Aleppo. Ze claimden de stad Al-Bab in handen te hebben, evenals een belangrijke legerpost in Anand, waardoor het makkelijker zou worden strijders en materieel aan te voeren vanuit het Turkse grensgebied. Er was geen onafhankelijke bevestiging van de berichten van de rebellen.

Verlies van de miljoenenstad Aleppo zou een zware slag zijn voor het bewind in Damascus. Theoretisch zijn de lichtgewapende rebellen geen partij voor het regeringsleger, dat beschikt over tanks en helikopters. Maar de opstandelingen verschansen zich in nauwe steegjes van volkswijken waar de legertanks niet kunnen komen. Daar kunnen zij ook vaak rekenen op steun van bewoners, hoewel in rijkere delen van Aleppo het regime nog steun geniet.

Volgens activisten vielen gisteren in het hele land 93 doden door geweld, van wie 41 burgers, 33 militairen en 19 rebellen. Hoeveel daarvan in Aleppo vielen is niet bekend. Vandaag zouden 40 Syrische politiemannen zijn gedood bij een aanval op politiebureaus in Aleppo.

De Verenigde Naties meldden eerder deze week dat naar schatting 200.000 mensen de stad uit zijn gevlucht, met name naar naburige dorpen waar ze bij familie of in scholen onderdak vinden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren dat meer dan 2 miljoen mensen op de een of andere manier worden geraakt door de burgeroorlog.

Geleidelijk begint naast de stroom deserties uit het leger een uittocht uit de Syrische diplomatie op gang te komen. Gisteren stapte de zaakgelastigde in Londen, Khaled al-Ayoubi, op. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken was deze hoogste Syrische vertegenwoordiger in Groot-Brittannië niet langer bereid het regime te vertegenwoordigen.

De Verenigde Staten en Turkije willen „de politieke machtsovergang versnellen” in Syrië, inclusief het vertrek van president Bashar al-Assad, zo heeft het Witte Huis gisteren meegedeeld na een telefoongesprek tussen president Barack Obama en premier Recep Tayyip Erdogan. Maar zij gaven geen bijzonderheden hoe zij dat dachten aan te pakken. (Reuters, AFP, AP)