Cuba: Spanjaard verantwoordelijk voor dood Payá

De Spaanse politicus Ángel Carromero is in Cuba aangeklaagd voor doodslag na het auto-ongeluk vorige week zondag waarbij de prominente Cubaanse dissident Oswaldo Payá omkwam. Carromero, lid van de jeugdafdeling van de regerende Partido Popular (PP), wordt verantwoordelijk gehouden voor het ongeluk, schrijft de Cubaanse staatskrant Granma vandaag.

Carromero (27) zei gisteren in een videoverklaring dat hij de controle over het stuur verloor nadat hij in een gat in de weg was gereden. De auto was niet van de weg geduwd, zoals de familie van Payá heeft gezegd. Bij het ongeluk kwam ook een andere Cubaanse dissident om het leven.

De Spanjaard deed in de video een oproep aan de internationale gemeenschap om hem vrij te krijgen uit Cuba, waar hij volgens analisten een gevangenisstraf van tien jaar kan krijgen. Carromero verzocht om het ongeluk niet te misbruiken voor „politieke doeleinden”.

Carromero’s terugkeer naar Spanje wordt nu moeilijker. Spaanse diplomaten in Havana hadden volgens de Spaanse krant El País geprobeerd om te voorkomen dat er een formele aanklacht werd ingediend tegen Carromero, die vorige week na een kort verblijf in het ziekenhuis door de Cubaanse politie werd meegenomen voor ondervraging.

Een tweede jonge Europeaan, de Zweed Jens Aron Modig, mag Cuba wel verlaten, meldt Granma. Hij zat naast Carromero toen het ongeluk gebeurde. De 27-jarige Modig, voorzitter van de jongerenpartij van de Zweedse Christendemocraten, bekende gisteren dat hij zo’n 4.000 euro had meegenomen voor Payá en andere dissidenten. Hij verontschuldigde zich voor het overtreden van de Cubaanse wet.

Carromero en Modig kwamen Cuba binnen op een toeristenvisum. Volgens de Cubaanse autoriteiten werden ze aangestuurd door activisten in Spanje en Zweden die politieke verandering willen teweegbrengen in Cuba. Modig zou banden hebben met „anti-Cubaanse” organisaties en de conservatieve Tea Party in de Verenigde Staten, aldus Granma.

Oswaldo Payá (60) was een van de bekendste dissidenten van Cuba. Hij kreeg internationale erkenning voor zijn handtekeningenacties voor democratische vrijheden. Na de begrafenis van Payá vorige week werden meerdere aanwezigen opgepakt en na korte tijd weer vrijgelaten.