‘Zorgen grote werkgevers over Lenteakkoord en bankroet poldermodel’

Ahold en negen andere grote werkgevers willen de band aanhalen met de vakbeweging en het poldermodel reanimeren. Foto NRC / Maarten Hartman

Ahold, KPN, NS en nog zeven andere grote Nederlandse bedrijven maken zich zorgen over de teloorgang van de overlegeconomie en het Lenteakkoord. Volgens de Volkskrant willen ze een herrijzenis van het poldermodel.

Dit zou blijken uit gesprekken die het ochtendblad hield met betrokkenen en documenten van de Club van Elf: een gezelschap van personeelsdirecteuren van tien grote werkgevers. Ze vragen zich af of er voldoende draagvlak is in Nederland voor het akkoord tussen CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Ook de “tanende kracht” van de vakbeweging baart zorgen. Op de laatste bijeenkomst in juni zijn deze kenbaar gemaakt aan enkele prominente vertegenwoordigers uit de vakbeweging. De Club van Elf wil “in dialoog werken aan de vernieuwing van de overlegmodellen en instituties.”

Het gezelschap bestaat uit de tien personeelsdirecteuren van ABN Amro, Ahold, DSM, Philips, Unilever, KPN, Akzo Nobel, Tata Steel, NS en Shell en hoogleraar organisatie en personeel Jaap Paauwe. De Club van Elf komt vier keer per jaar bijeen.

    • Jules Seegers