Zeiltoernooi begonnen: verwachtingen Nederlanders hooggespannen

De Nederlandse zeilster Marit Bouwmeester afgelopen week tijdens een training op het water van Weymouth. Foto Reuters / Pascal Lauener

Niet in Londen, maar in kustplaats Weymouth begon gisteren het olympisch zeiltoernooi. Nooit eerder telde de Nederlandse olympische zeilploeg zoveel serieuze medaillekandidaten voor de Olympische Spelen.

Het zeiltoernooi begon gisteren met de eerste races in onder meer de Finn-klasse bij de mannen en de Elliott 6 meter-klasse bij de vrouwen. Voor Nederland werd zeiler Pieter-Jan Postma in zijn eerste Finn-race tiende. Hij moet beter kunnen, want geldt in Londen als een medaillekandidaat. De zeilsters in de Elliott 6-meterboot, Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning, wonnen gisteren één van hun twee voorrondewedstrijden.

Voor een aantal andere Nederlandse boten begint het zeiltoernooi vandaag of de komende dagen. ‘Lichting 2012’ is een “zee vol talent”, schreef onze sportredacteur Rob Schoof in maart al in NRC Handelsblad. Onderdeel van de zeilploeg zijn onder anderen Marit Bouwmeester, wereldkampioen in de Laser Radial-klasse en windsurfer Dorian van Rijsselberghe, ook wereldkampioen in zijn RS:X-klasse en afgelopen vrijdag de vlaggendrager voor Nederland bij de openingsceremonie.

Bekijk hieronder een NOS-reportage over de eerste dag van zeiler Pieter-Jan Postma:

Kansen op goud, maar nog geen ervaring op de Spelen

Van Bouwmeester en Van Rijsselberghe wordt in Londen veel verwacht. Het gerenommeerde Amerikaanse dagblad USA Today tipte beide Nederlandse zeilers als favoriet voor goud. Toch waarschuwde Mark Littlejohn, de coach van Bouwmeester, in NRC voor al te veel optimisme over de wedstrijden in Weymouth:

“Nederland heeft een getalenteerde zeilploeg, maar we zijn ook kwetsbaar vanwege de onervarenheid. Dorian en Marit zijn wereldkampioen, maar hebben nog nooit op de Olympische Spelen gevaren.”

Littlejohn heeft Bouwmeester op dat gebrek aan ervaring proberen voor te bereiden:

“Ik heb Marit altijd geconfronteerd met alles wat ze op de Spelen tegenkomt. Stress van de media, wedstrijdstress, stress van familieleden, vrienden, Facebookstress. Hup, naar de pers, nu meteen. Leren. Ook al vond ze het soms vreselijk, ik heb het altijd in haar gezicht geduwd.”

Zeilers geplaagd door problemen met materiaal

De zeilers hadden de afgelopen week nog wel wat problemen met hun materiaal. Zo moest Bouwmeester haar zeil vervangen omdat er plooien in zaten die er niet in thuishoorden. Ze heeft van het IOC een nieuw zeil gekregen.

Bekijk hieronder een NOS-reportage over de materiaalproblemen van de zeilploeg:

Bouwmeester begint vandaag aan haar toernooi en zeilt volgende week maandag haar finalerace. Van Rijsselberghe zien we morgen voor het eerst in actie en zeilt volgende week dinsdag zijn laatste race.

    • Pim van den Dool