Ze woont hier best, iedereen laat haar met rust

Wendy van der Zanden (24) in de Resedabuurt in Eindhoven.
Wendy van der Zanden (24) in de Resedabuurt in Eindhoven.

Ze kent hier niemand, ook al huurt ze dit huis al een jaar. En niemand kent haar. Behalve misschien van het opschrift op haar kleine witte Toyota die naast het huis staat geparkeerd: Wendy van der Zanden op weg naar de Olympische Spelen Londen 2012.

Wendy van der Zanden, 24 jaar, topzwemster. De Olympische limiet op de 4 x 200 meter vrije slag heeft ze net gemist. Ze had zo graag samen met haar oudere broer Mike, de paralympische zwemmer, aan de Spelen meegedaan. Broer en zus. Nooit vertoond.

Ze is niet de enige topsporter in deze buurt. Dit is voor zwemmers de ideale locatie, zo vlakbij het Nationaal Zweminstituut. Sporters leven op zichzelf. De blik steeds gericht op hun sport. Met een buurt hebben ze niks te maken.

Wendy hoeft niet te trainen in de aanloop naar de Spelen. Van de nood maakt ze een deugd. Ze loopt fulltime stage in een fysiotherapiepraktijk. Het sluitstuk van haar studie. Vanaf half augustus heeft ze daar vier jaar lang geen tijd meer voor. Voor de volgende Olympische Spelen in Rio hoopt ze zich wel te kwalificeren. Op haar sterkste onderdeel, de 200 meter wisselslag, heeft ze haar grenzen nog lang niet bereikt.

Ze zou hier nog wel vier jaar willen wonen. Iedereen laat haar met rust. Wat wil een sporter meer? Ze kijkt uit op het grasveld van de dure buurt. Ze woont met de rug naar buurt waartoe ze behoort.

Ach, ze wil best een brave buurtbewoner zijn die haar voortuintje bijhoudt. „Als ik daar maar zo weinig mogelijk voor hoef te doen.”