AWVN wil loonsverhoging afkopen, D66 pleit voor prestatieloon

In plaats van een structurele loonsverhoging moeten werknemers volgend jaar eenmalig een belastingvrije uitkering krijgen. Die uitkering moet maximaal 2 procent van het bruto jaarsalaris zijn, bepleit werkgeversvereniging AWVN vanochtend in De Telegraaf.

Bij een modaal inkomen van 33.000 euro zou de uitkering neerkomen op 660 euro. Door het geld in één klap uit te keren moet de hand vaker van de knip gaan. Die gedachte lijkt op een maatregel uit 2010. Toen besloot de overheid om in één klap het spaarloon over de vier voorgaande jaren vrij te geven. Een groot deel van het geld werd echter op de bank geparkeerd.

Directeur bij AWVN Hans van der Steen wijst erop dat een eenmalige uitkering van 2 procent over een periode van een jaar hoger is dan de 1,7 procent aan structurele loonsverhoging die nu gemiddeld in cao’s wordt afgesproken. Als de jaren die daarna volgen worden meegerekend, is de werknemer echter een stuk nadeliger uit.

Na de verkiezingen zou de Tweede Kamer hier werk van moeten maken. De staatskas loopt inkomsten mis als het geld belastingvrij wordt uitgekerd, maar dat komt voor een deel terug als burgers meer gaan uitgeven, bijvoorbeeld via de btw.

D66: werknemers belonen om prestatie, niet om leeftijd

D66-Kamerlid Koser Kaya is in elk geval al enigszins bezig met de materie en schrijft vandaag in een notitie dat de automatische periodieke loonsverhoging het onaantrekkelijk maakt 55-plussers aan te nemen. Om hen weer aan het werk te krijgen moeten werknemers worden beloond naar hun prestaties en niet naar hun leeftijd, meldt Novum.

Het Kamerlid erkent dat ervaren werknemers productiever zijn dan mensen zonder ervaring, “maar de huidige cao’s prijzen 55-plussers toch de markt uit”. Zij zouden meer kansen krijgen als ze naar hun prestaties worden beloond.

De overheid zou hierin het goede voorbeeld moeten geven. “Als de sociale partners weigeren mee te werken aan beloning naar prestatie, kan de politiek uiteindelijk cao’s niet algemeen bindend verklaren”, dreigt ze.

    • Jules Seegers