Waarom staat er 'zonder asbest' op kattengrit?

Dimitri Visch uit Breda ververst de kattenbak twee keer per week. Het valt hem op dat er op de zak met kattengrit van verschillende merken „zonder asbest” staat. Waarom staat dat erop, wil hij weten.

De disclaimer ‘asbest vrij’ staat niet op alle kattenbakvulling. Zou dat dan betekenen dat er in die vulling wel asbest zit? Na even googelen blijkt dat Visch niet de enige is die zich dit afvraagt. Het programma Keuringsdienst van Waarde besteedde er in 2009 een aflevering aan. Uit de labtesten die de programmamakers lieten doen op verschillende merken kattengrit, blijkt dat er in geen van de geteste merken asbestzit. Een geruststelling. Maar waarom staat het er dan toch op?

Misschien wel omdat het kattenbakgrind in het buitenland geproduceerd wordt en het verkocht wordt in meer landen, denkt Jasper Winkelman van de online dierenwinkel Pets place. In Nederland zijn producten en materialen waar asbest in verwerkt zit verboden sinds 1993. Maar dat geldt niet voor alle landen. Canada, dat asbestgebruik voor de interne markt verbiedt, delft de gevaarlijke stof nog wel voor de export naar India, Indonesië en Marokko. Daar wordt asbest nog steeds gebruikt in de bouw, het is niet bestemd voor kattengrit.

Heeft er dan ooit wel asbest gezeten in kattengrit, dat in Nederland verkocht wordt? Waarschijnlijk niet. In ieder geval niet in ons merk Catsan, vertelt Jennifer Welage, coördinator Corporate Affairs bij Mars. Naast chocoladerepen produceert Mars ook dierenproducten. „We hebben het ooit op de verpakking gezet omdat er in de jaren ’80 onrust was over asbest in kattengrit. Dat speelde toen in de Verenigde Staten.”

Het bedrijf WR Grace & Co. delfde decennia lang het zeer goed absorberende vermiculiet vlakbij het Amerikaanse plaatsje Libby, Montana. Die vermiculiet bleek verontreinigd te zijn met asbest, dat er in de buurt werd gewonnen. De vervuilde vermiculiet was ook in kattengrit gebruikt.

Inmiddels heeft Catsan de tekst ‘bevat geen asbest’ van de verpakking gehaald. Alleen op oude verpakkingen kun je het nog tegenkomen. Welage: „Er worden geen vragen meer over gesteld. Dus we vonden het zonde van de ruimte op de verpakking.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Laura van der Wal