Voor het afzetten van hun president lopen de Roemenen niet echt warm

De meeste Roemenen lieten gisteren de kans lopen om hun impopulaire president Traian Basescu tot aftreden te dwingen.

Het spande er gisteravond om of genoeg Roemenen waren gaan stemmen om hun impopulaire president Traian Basescu tot aftreden te dwingen. Een opkomst van minimaal 50 procent van de stemgerechtigden was nodig. Die drempel werd op basis van de voorlopige cijfers gisteravond net niet gehaald.

Dat is een tegenvaller voor de regering van premier Victor Ponta. Die heeft de afgelopen weken alles op alles gezet om van Basescu af te komen. Hij bemoeit zich volgens hen veel meer met het landsbestuur dan zijn positie rechtvaardigt.

De stappen die de regering heeft genomen om Basescu af te zetten, waaronder het vervangen van mensen op strategische posities en het intimideren van het Constitutioneel Hof, kwamen de regering op een harde terechtwijzing van de Europese Commissie (EC) te staan. De EC twijfelt in een recent rapport openlijk over de vraag hoe duurzaam de vooruitgang op het gebied van corruptiebestrijding in Roemenië is.

Het verloop van het referendum en de reacties op de uitslag worden daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Met name het kamp van Basescu, die formeel partijloos is maar wordt gesteund door de PDL, waarschuwde voor stembusfraude. Een opvallend hoge opkomst zou daarvoor een aanwijzing zijn geweest, maar die was er niet.

De partijen in de centrum-linkse regeringscoalitie zetten gisteren alles op alles om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te lokken. Stembureaus waren zo lang mogelijk open, van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Het was mogelijk om in mobiele stembureaus op het strand en in winkelcentra te stemmen. Het was gisteren in Roemenië ruim boven de 35 graden. Veel mensen gingen pas toen het donker was stemmen. Een ruime meerderheid van hen stemde tegen de president.

Basescu, die al bijna acht jaar aan de macht is in Roemenië, heeft de afgelopen jaren zijn aanvankelijke populariteit verloren. Hij is autoritair en geeft een zeer ruime interpretatie aan zijn bevoegdheden als president.

Correspondent Zuidoost -Europa

    • Marloes de Koning