VN gaan schade overstromingen Noord-Korea onderzoeken

Een team van de Verenigde Naties wil vanaf morgen de schade als gevolg van overstromingen in Noord-Korea onderzoeken. Daarna zullen de VN zich beraden op mogelijke hulp aan de getroffen gebieden.

Dat laat een VN-functionaris weten tegenover persbureau Reuters. Gisteren en vandaag werd hevige regenval gemeld in hoofdstad Pyongyang, naast hevige schade in het westen van het land. Hevige regen en overstromingen teisteren Noord-Korea sinds het begin van deze maand. Daarbij zouden al meer dan negentig mensen bij omgekomen zijn, meer dan zestigduizend mensen zijn dakloos geraakt, meldt persbureau AP. De extreme regenval komt na een periode van extreme droogte.

In mei en juni had een extreme droogte Noord-Korea in zijn greep en dreigde een hongersnood:

Volgens een VN-rapport uit juli bleek dat twee derde van de 24 miljoen Noord-Koreanen structureel te maken heeft met voedseltekort. Analisten stellen dat de overstromingen de situatie alleen maar zullen verergeren.

    • Hans Klis