Veilig Hoogeveen

Met een voorlichter op de achterbank van zijn donkerblauwe Mercedes trok PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom twee weken geleden door het Hoge Noorden. Hij belde aan bij huizen in Coevorden en deelde rozen uit op de markt in Emmen. De dag werd afgesloten met een zogenoemde Town Hall Meeting in café The Pub in Hoogeveen. Een man

Met een voorlichter op de achterbank van zijn donkerblauwe Mercedes trok PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom twee weken geleden door het Hoge Noorden. Hij belde aan bij huizen in Coevorden en deelde rozen uit op de markt in Emmen. De dag werd afgesloten met een zogenoemde Town Hall Meeting in café The Pub in Hoogeveen.

Een man stak zijn middelvinger op naar de agenten. Moet je in Hoogeveen niet doen

In de kroeg mochten ‘de gewone mensen’ vragen stellen aan Diederik, die op alles een antwoord wist. De vragen gingen over windmolens – er is daar in de buurt een windmolenpark gepland –, over de verplaatsing van dierenpark Emmen en over de crisis, want die sloeg Hoogeveen echt niet over.

Geen woord over ‘veiligheid’ – het verbaasde me, want dat was onderhand toch wel een nationale traditie: zet in campagnetijd een politicus in een kroeg en er beginnen er altijd wel een paar te jengelen om meer blauw op straat of om strenger straffen.

En Diederik – ook zo apart – begon er ook niet over.

Ik kende de ‘gewone mensen’ in Hoogeveen natuurlijk niet, maar afgaande op het uiterlijk – ze droegen spijkerbroeken en andere kleding die je als ‘gewoon’ zou kunnen afdoen, geen merkkleding in elk geval – dacht ik dat de misdadigers Hoogeveen misschien wijselijk oversloegen. Ik kon me voorstellen dat ze liever naar een ander dorp gingen, waar wel een villawijk was en waar je wel in een echt restaurant kon eten.

Daar had het allemaal niets mee te maken.

Toen ik afgelopen zaterdag Het Parool las, viel het kwartje.

Ik las dat agenten een inwoner van Hoogeveen binnen een uur vier boetes hadden gegeven. De eerste boete was voor wildplassen, die nam de man volgens de agenten „braaf in ontvangst”. Nadat de zaak was afgehandeld volgden ze de man naar het station, waar hij het spoor overstak. De agenten gaven hem daarvoor een tweede boete. Toen de man even later de trein instapte, stak hij zijn middelvinger op naar de agenten. Moet je in Hoogeveen niet doen: nog een bon, nu voor belediging. Daar was de Hoogevener het niet mee eens, waarop hij door de agenten werd meegenomen naar het politiebureau. Daar vernielde hij uit boosheid een deur. Hup, nog een boete. De man zit nog vast.

Uiteraard, zou ik daaraan toe willen voegen.

Zelf word ik altijd een beetje stil van dit soort berichten. Ik ben voor veiligheid, maar in Hoogeveen is het een beetje te veilig aan het worden. Daar zitten ze met een super proactief politiekorps dat iedereen op de hielen zit.

Logisch dat ‘de gewone mensen’ Diederik niet aan de kop zeurden om nog meer agenten. Dat is vragen om een politiestaat en dan ben je bij de PvdA aan het verkeerde adres. Zoveel weten ze in Hoogeveen ook wel van de politiek.

    • Marcel van Roosmalen