Uitgelicht

Film

The Last Legion. (Doug Lefler, 2007, GB/Ita/Fra/Tun). Avonturenfilm speelt driftig leentjebuur bij The Lord of the Rings. Ook hier gaat een bont gezelschap op pad voor een ogenschijnlijk hopeloze veldslag en de goede zaak. En passant worden de nadagen van het West-Romeinse Rijk en de Arthurlegende aan elkaar gekoppeld, wanneer de spil van al die gebeurtenissen, de twaalfjarige laatste Romeinse keizer Romulus Augustulus, in Groot-Brittannië belandt. Gebaseerd op een roman van de Italiaanse schrijver en historicus Valerio Massimo Manfredi. RTL 7, 22.40-00.45u.

Liar Liar. (Tom Shadyac, 1997, VS). Familiekomedie met een voor zijn doen nogal brave Jim Carrey, die een advocaat annex workaholic speelt. Hij zit nooit om een smoes of leugen verlegen, ook niet tegen zijn familie. Vijfjarige zoon Max doet dan ook op zijn verjaardag een wens dat vader een etmaal lang niet meer mag liegen, een wens die uitkomt. Maar alleen de waarheid vertellen is voor een advocaat niet altijd even handig. Ook met Maura Tierney. RTL 8, 20.30-22.15u.

Mission: Impossible. (Brian de Palma, 1996, VS). Actie- en spionagethriller, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie van eind jaren zestig. Behalve een strak gevoel voor stijl en veel aandacht voor nieuwe technologie heeft de film met de serie weinig gemeen, al was het maar omdat vrijwel alle leden van de spionagegroep al in de opening sneuvelen. Waarna Tom Cruise alleen moet zien uit te vinden wie de groep verraden heeft en moet bewijzen dat hij dat niet zelf heeft gedaan. De Palma laat vorm voor plot gaan, wat wel veel spannende situaties oplevert – het al of niet op de grond vallen van een zweetdruppel is nog nooit zo enerverend geweest. De film kreeg drie vervolgen. SBS 6, 20.30-22.45u.

Informatief

Een dag in de dierentuin. Vanaf vanavond zendt SBS 6 weer nieuwe uitzendingen uit van de Engelse docusoapserie Zoo Days, over de dagelijkse gang van zaken in de twee Britse dierenparken Colchester Zoo en Chester Zoo. In de vorige reeks was te zien hoe brilbeer Strolch geopereerd werd aan zijn ogen. Vandaag komen we te weten of zijn gezichtsvermogen hersteld is. SBS 6, 20.00-20.30u.

Kijken in de ziel: Artsen. Na de series over psychiaters (bekroond met de Zilveren Nipkowschijf), voetbaltrainers, advocaten en politici een nieuwe serie van Kijken in de ziel, waarin Coen Verbraak praat met artsen. Wat zijn de dilemma’s waar een arts mee te maken krijgt? Moeten we willen genezen tot elke prijs? En is marktwerking in de zorg echt zo slecht? Cardiologen, oncologen, chirurgen, neurologen en andere medici aan het woord, over hun vak en over zichzelf. Ned.2, 21.15-22.00u.

3Doc: De Ballade van Lucky Fonz III. Vanaf zijn tweede jaar bracht Otto Wichers (1981) zijn zomers door op Vlieland. Hij trad er enige jaren geleden voor het eerst op onder zijn artiestennaam Lucky Fonz III. Op het eiland schreef hij ook zeker de helft van zijn repertoire. Vele prijzen (onder andere in 2006 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter) later keert hij terug naar Vlieland om op te treden tijdens het popfestival Into The Great Wide Open. Een muzikaal portret van een hedendaagse folkzanger. Ned.3, 22.45-23.40u.

Prince: A Purple Reign. Portret van popartiest Prince. Op z’n 17de legde Prince al de fundamenten voor een zeer succesvolle carrière als zanger, songwriter en producent. De documentaire legt de nadruk op de periode waarin hij Purple Rain maakte (1984) en steunt op veel gesprekken met mensen uit zijn omgeving: de notoir teruggetrokken zanger zelf komt niet aan het woord. BBC 2, 00.30-01.30u.

Amusement

Cookery School. Britse kookwedstrijd waarin amateurkoks onder leiding van sterrenchef Richard Corrigan en schrijfster van kookboeken en tv-presentatrice Gizzi Erskine het perfecte gerecht proberen te bereiden. Eén, 18.10-19.00u.

Die Zauberflöte live von den Salzburger Festspielen. Rechtstreeks verslag van de uitvoering van de beroemde opera van Mozart, die de reeks nieuwe producties op het festival opent. Met onder anderen Georg Zeppenfeld, Elisabeth Schwarz en Rudolf Schasching. Dirigent is Nikolaus Harnoncourt. Arte, 20.15-22.55u.

Sport

Olympische Spelen. Wat precies uitgezonden wordt is nog niet bekend, want mede afhankelijk van de prestaties van de Nederlanders. Er is ongetwijfeld aandacht voor judoka en medaillekandidaat Dex Elmont, die vanochtend voor Nederland uitkwam in de klasse tot 73 kilo en de mannenhockeyers, die rond 16.00u. hun eerste wedstrijd, tegen India, speelden. Vanaf 20.30 uur beginnen vier zwemfinales. London Live: Ned.1, 10.00-22.25u, met samenvatting van het dagprogramma in London Today (19.30-20.15u.) Morgen opnieuw vanaf 10.00u. verslag op Nederland 1.